Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stormen concert hall and library, Bodø by DRDH

  • Comment

Drawing on local history and culture DRDH’s new cultural landmark in Bodø, Norway, is worthy of the Norse gods themselves, says Rory Olcayto

There are two very old rocks in Stormen, DRDH Architects’ two buildings for the Norwegian city of Bodø. Artist AK Dolmen has placed them there: one, a 19-stone lichen-covered boulder in the lobby outside a small music venue in the basement of the concert hall; the other, a five-tonne glacial grit-stone in the rooftop courtyard of the library.

They are part of Dolmen’s broader art project for the landmark buildings, which encompasses landscape paintings, a talking lamppost and an enlarged photograph of native Sami people. These works draw upon local history and culture, so it’s tempting to think of the boulders as the artist’s way of connecting Stormen with the spectacular mountains that surround the city, but which are largely obscured from view by Bodø’s introverted townscape.

Like the people of Bodø, Stormen is hospitable and talkative

Yet DRDH’s cubist ensemble, monumental and integrative like a mountain, embodies this idea (and many others too) unadorned. Like the people of Bodø, Stormen is hospitable and talkative: to the hidden landscape beyond the streets outside, but to the buildings alongside it as well, to the harbour, and to citizens and visitors alike.

Much of the city today is the result of a post-war rebuild: prefabricated lightweight housing and stone-clad commercial buildings. Most are unremarkable. Some are downright terrible. But there are some exceptions. One, a civic ensemble dating from the 1950s, deserves credit: a cathedral, town hall and bandstand by Gudolf Blakstad and Herman Munthe-Kaas, that, like Stormen, was the result of an architectural competition. Its shared qualities – concrete construction, freestanding towers, and the dialogue they have with the public park they face – would be remembered by DRDH when it came to submitting its masterplan. Notably too, much of the city was laid out on a grid, albeit one muted by its low-rise profile.

DRDH founder Daniel Rosbottom says the masterplan contest presented a choice: to regenerate or consolidate. Regeneration suggested an iconic statement of some kind on a plot on the far side of the harbour, where Bodø begins to fray. This was a popular approach among contestants swayed by the popular appeal of the landmark silhouette.

Bodo Stormen Concert Hall and Library

Concert hall with library in foreground

Yet DRDH was rightly concerned that any gains would be compromised by the longer walks to and from the site – stormy weather is not uncommon in Bodo. Consolidation on the other hand – developing a defiantly urban plot at the city centre’s edge – appealed to the architect. DRDH divined an opportunity: to add to the grid, to enhance its presence, with two interdependent monumental structures addressing the harbour and town. Bodø’s grandees agreed, and in March 2009 launched competitions for each building on the proposed site. For Rosbottom it was a case of ‘double or quits’, so DRDH entered both contests –and won.

The masterplan contest presented a choice: to regenerate or consolidate

The result is two buildings as indicated by the architect’s masterplan.  Freestanding, distinct – and legibly so – they are also clearly a deliberate pair: ‘living rooms’ for the whole of Bodø. Both buildings, for example, have columnar facades directed towards the sea. As Rosbottom explains, the forms of the library and the concert hall are dynamic; shifting and responding to the scale of the immediate context. The concert hall especially transmits monumentality and intimacy simultaneously, breaking down its bulk into a collective of smaller elements clustered around the fly tower.

Each building has inflected rooflines that rhyme together, like man-made mountains. However, the pairing equally recalls both a humble harbour-side shed and a temple. When viewed from across the harbour, suggests Rosbottom, it could be an Arctic remix of St Georgio Maggiore as depicted by Turner from across the Venetian lagoon, a painting that has been an inspiration since the outset of the project. And Stormen holds the light. In the winter sun, the prefabricated panel facades take on a pinkish hue with direct light revealing a subtle two-tone texture: polished at street level, brushed above head height.

Internally the buildings have contrasting characters, despite sharing the same palette of materials, which complement and, on occasion, mimic the external expression. Each surface is made of pressed or bonded elements: ply, for example, or calcium sulphate panels.

DRDH's Stormen library and concert hall in Bodo, Norway

The auditorium can seat up to 944 people

The Concert Hall has three auditoriums compactly placed east to west across the site, with a processional route, punctuated by corner bars and long viewing galleries, leading to the central main auditorium, which seats close to a thousand people.

The library, conversely, is dominated by the main reading room: it is a cavernous volume overlooking the harbour and apportioned by a thunderous timber staircase and capacious, tent-like roof. It does have intimate spaces: a corner art gallery at street level and a charming top-floor children’s library arranged around a courtyard. Yet the muscular reading room lingers in the mind. Rosbottom remembers watching a storm break one night, a little awestruck as sheet lightning lit up the room around him. That, in essence, is Stormen’s secret: it lets the outside in.

Architect’s brief

Stormen is a landmark project to create a new cultural quarter for the city of Bodø, Norway, comprising two buildings by DRDH Architects: a 6,300m² library and an 11,200m² three-auditorium concert hall.

DRDH was awarded the design of the project in 2009 through an invited international competition.  The invitation to compete followed a previous open competition win for the masterplan of the city’s Cultural Quarter in 2008.

Both buildings respond to the particularities of their context between city and landscape, while maintaining a familial relationship that creates an urban ensemble. Externally, both facades display a trabeated construction of precast concrete with an aggregate of local white stone.

Forms rhyme between them. Roofs and towers speak to one another and the library establishes a horizon, across which the concert hall surveys the dramatic landscape of sea and mountains.

DRDH Architects has been responsible for the complete architectural design of the two buildings and cost quantification and analysis, and worked with Arup London on acoustic and theatre design.  

Throughout the detailed design stages, the project has been co-ordinated through extensive use of building information modelling (BIM).

Procured through a form of construction management, the contracts have been tendered on full production information produced in London.

DRDH Architects has also delivered the furniture, fixings and equipment across both buildings and developed the wayfinding and signage strategy together with Oslo-based design practice Neue.

  • DRDH Architects

Bodo Stormen Concert Hall and Library

Engineer’s view

The 950-capacity main hall required a variable acoustic, accommodating performances ranging from theatre with a reverberation time (RT) of about 1 sec, through to symphonic works with an RT of at least 1.8sec. This required a hall 18m wide and high, with 11,000m³ of volume.

The space is transformed in theatre mode by exposing the flytower and deploying a unique system of acoustic wall panels covering half of the side and rear walls, reducing the RT as required. In orchestral mode, these slide into enclosures behind the timber linings. Laboratory testing ensured that, when parked, these provide defined and precise limited low-frequency absorption.

To prevent orchestral sound being lost into the flytower, the conventional compromise is a shell, aligned to the proscenium header about 10m from the stage.  For a purpose-built orchestral hall, more volume is required. A unique transformation system was developed; the proscenium header and sides fold back to continue the width and height of the auditorium into the stage.

Three ceiling panels are flown and hinged into place. A track system allows one person to deploy 14m-high side panels, changing the room to a proportion with the required acoustic.

  • Ian Knowles, director, Arup Acoustics; Patrick Haymann, project architect, main hall, DRDH Architects

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs