Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We use cookies to personalise your experience; learn more in our Privacy and Cookie Policy. You can opt out of some cookies by adjusting your browser settings; see the cookie policy for details. By using this site, you agree to our use of cookies.

Pringle Richards Sharratt's William Morris Gallery named museum of the year

  • Comment

Pringle Richards Sharratt Architects’ £3.7m refurbishment of the William Morris Gallery has been named Art Fund Museum of the Year

The revamp and extension of William Morris’ childhood home in Walthamstow has now picked up two major gongs, having landed the Museums & Heritage Award for Best Permanent Exhibition last month.

The scheme is part of a wider £10 million revamp of the gallery, gardens and surrounding Lloyd Park.

Pringle Richards Sharratt and their exhibition design company GuM Studio carried out both the refurbishment of the Grade II* listed building along with the new gallery design. Internally three new galleries have been created, along with a library, 118m² object store and a research & education centre with lift access created to all floors.

An extension ‘inspired by Georgian & Victorian Orangery precedents’ contains a 60m² gallery for temporary exhibitions as well as a tearoom with windows incorporating a Morris ‘Thistle’ frit pattern and a balcony that overlooks the gardens.

The architectural transformation of a tricky building has been beautifully done

The chairman of the Art Fund judges, Stephen Deuchar said: ‘The refurbished gallery was setting the highest standards of curatorship. The collections are not only important but they are very beautifully presented, in terms of the physical fabric of the showcases and also the interpretation – the labels are erudite and accessible. 

‘There is a great curatorial coherence to the collections and that comes across in every square foot of the museum.  The architectural transformation of a fine but tricky Georgian building had been beautifully done.’

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

Discover architecture career opportunities. Search and apply online for your dream job.
Find out more