Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

pH+ wins planning for 'stepped' south London homes

  • 1 Comment

Lambeth Council has approved plans by pH+ for 24 homes in Stockwell Green, south London

Plans for the 1,698m² scheme include a stepped building, ranging in height from six to two storeys, and 129m² of shopping space. The site sits next to a Grade II-listed, 19th-century, Jacobean-style building, which is used as a community resource centre. 

Andy Puncher, director at pH+, said: ‘The project is a microcosm of the city, drawing on the manner, language and materiality of the adjoining conservation area.

’A large balcony-lined formal courtyard is supplemented by a variety of more domestically scaled gardens and parks creating spaces for new and existing communities to meet and identities to form.’

Ground floor plan

Ground floor plan

Source: pH+

[APPROVED] 2-7 Stockwell Green scheme by pH+, ground floor plan

Architect’s view

The proposal delivers a contemporary mixed-use development, engaging a strong community aspect for residents with a series of shared spaces providing high-quality amenity, aspect and outlook. The façade of the building references the traditional materiality of the area. Buff brick, light bronze zinc cladding, and decorative backlit panels are layered throughout the project to fit the building within the surrounding context. The brickwork is detailed with patterns of recessed and protruding bricks, and a secondary contrasting metal-clad inner layer highlights openings and balconies as well as the dual-aspect windows that feature in every dwelling as standard.

Three communal terraces at different moments throughout the scheme provide welcoming spaces for residents to enjoy together. At the centre of the project, a courtyard backs on to 129m² of retail space, which replaces the retail warehouse currently on site, creating an important new active frontage on the streetscape to positively impact the surrounding area.

Project data 

Location 2-7 Stockwell Green, London, SW9 9JF
Type of project Mixed-use development / 24 Dwellings
Client Walbury Estates Ltd
Architect pH+
Tender date August 2014
Gross internal floor area 1,698m²

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • An interesting design, particularly if the homes really do bolster the local community rather than just being internationally tradeable commodities - but externally the architect's claims don't seem to be matched by the reality of what appears to be a bland and largely repetitive street level frontage that will not - by any stretch of the imagination - come anywhere near to matching the human interest and variety of the adjoining buildings.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.