Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We use cookies to personalise your experience; learn more in our Privacy and Cookie Policy. You can opt out of some cookies by adjusting your browser settings; see the cookie policy for details. By using this site, you agree to our use of cookies.

Zoe Smith completes makeover of typical sixties townhouse

  • 2 Comments

Simple palette of engineering bricks and polished concrete combine to create light wrap around extension and upgrade

Zoe Smith has completed this £195,000 revamp and extension of a late 1960s, three-storey, terraced townhouse in Hackney, east London.

he ageing exterior wall panels and windows of the ageing ex-local authority home were removed, leaving only solid brickwork to side and front elevations. The PVC panels were replaced by insulated cavity walls made of black engineering brick.

The 50m² extension, which wraps around the side and rear of the building, features two large, aluminium-framed doors and houses a new entrance, playroom, kitchen, dining and living area.

Smith, who completed the scheme under the ZS Architects banner but has recently set up a new studio called ZCD Architects with Cordula Weisser and Dinah Bornat, said: ‘This project demonstrates how, through a process of removal, alteration and extension, the ubiquitous ex-council 1960s townhouse can be transformed into a unique and contemporary family home.

‘A simple and honest palette of materials was chosen, some of which seemed appropriate to the original date of the property; industrial parquet oak flooring was selected for the upper floors of the existing house.’

She added: ‘At ground floor level the articulated black brick walls extend inside, creating an unusual interior wall surface in contrast to simple white plastered walls.

‘A light, polished micro-top concrete floor unifies the whole of the ground floor.’

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • At once delightful and clever, nice!!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • A beautiful and well designed refurbishment which has transformed a mundane terraced house into a stimulating place for living.
    WSRM

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

Discover architecture career opportunities. Search and apply online for your dream job.
Find out more