Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Zaha Hadid Architects wins brace of Oslo metro stations

  • Comment

Zaha Hadid Architects (ZHA) has won an international competition to design a pair of stations on Oslo’s new Fornebubanen metro line

The practice – working with Norwegian outfit A_Lab – was chosen ahead of 14 rival bids in an anonymous contest for the Fornebuporten station and the Fornebu Senter station schemes.

The 8km-long sub-surface line will connect Oslo city centre to the Fornebu peninsula, where 6,000 new homes are being built on the site of a former airport along with civic, cultural and corporate developments providing up to 25,000 new jobs.

The Fornebubanen metro will run from Majorstuen interchange in central Oslo to Fornebu Senter on the peninsula and will feature six new stations: Skøyen, Vækerø, Lysaker, Fornebuporten, Flytårnet and Fornebu Senter. It is scheduled to complete in 2025.

ZHA director Gianluca Racana said: ‘It is an honour to be selected by the jury to build two stations in this design competition with many talented architectural practices. The Fornebubanen will be a vital new transport link for the city.’

A_Lab’s founder and general manager Geir Haaversen said: ‘People have been waiting for the Fornebubanen for a long time. The design of these stations will be crucial for the development of their locations.’

ZHA project directors Ludovico Lombardi and Daniel Fiser said: ‘We look forward to collaborating with A_Lab on this important project. Together we aim to deliver the most accessible stations that will also enhance the public realm.’

Architects’ view

Fornbuporten station

Fornbuporten station by ZHA

Fornbuporten station by ZHA

Fornbuporten station by ZHA

The entrances at either end of the new Fornbuporten station define two distinct civic spaces at street level. To the south, a layered, orthogonal pavilion and public piazza extend the Cartesian geometries of its surrounding urban fabric. To the north, an oval canopy sits within the natural landscape of the community park in which it is located. These contrasting geometries continue below ground to merge along the length of the station’s platforms. Both entrance pavilions reflect the full spectrum of scattered light that varies with the ever-changing Oslo sky. Atmospheric lighting throughout the station fluctuates in tune with the time of day to enhance passengers’ wellbeing.

Fornebu Senter station

Fornebu Senter station by ZHA

Fornebu Senter station by ZHA

Fornebu Senter station by ZHA

Inspired by Norway’s mountainous landscapes and fjords that have been eroded over millennia, the Fornebu Senter station’s design carves canyons and spaces for the flow of people. Echoing this concept of re-imagined glacial landscapes, public plazas at street level transform fluidly into entrances at either end of the station, becoming meeting places for their new community with a distinct architectural identity.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.