Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Works starts on GA Studio’s £1.3m Altrincham mews houses

  • Comment

Manchester-based GA Studio has released new images of a proposed four-home mews development in Hale Barns, Altrincham, which has recently started on site

According to the practice, the £1.3 million brick-clad scheme for Mount Crescent is ‘a contemporary interpretation of traditional mews-style housing’. 

Work is expected to complete on the 540m² development in March next year.

Themount interior c01

Themount interior c01

Architect’s view

The design of the proposed development has been strongly driven by the constraints and opportunities of the existing context in Hale Barns. The scheme for new four family homes is sympathetic in relation to its surroundings and seeks to add high-quality housing to the local area.

The location of the proposed development aligns with the existing row of Victorian houses to the north-west, and can be seen as a continuation of this terrace. The orientation of the four houses allows for south-west facing gardens and balconies, and for a shared surface courtyard for residents between the existing properties. This layout can be seen as a contemporary interpretation of traditional mews style housing, creating a pleasant outlook and fostering a sense of community.

The main form of each house is a traditional pitched roof front-facing gable, with an articulated flat roof form to one side, and a flat roof dormer to the second floor. The arrangement of accommodation and its consequential form is seen as breaking up the mass of a traditional-style terrace, reducing its overall impact and allowing views between the proposed to be opened up.

The predominant façade material is a buff-coloured brick that can be associated with the Bowdon style well known in the area. This brick is used in a soldier and ‘turned’ form in various locations on the façade and is seen as a contemporary interpretation of what is a traditional material and technique, creating interest and character to the houses. Complementing the brick, a zinc standing seam application will be used to clad the face of the carport overhang and dormer. Slate tiles are proposed to the roof in keeping with the local context. 

Plan

Plan

Project data

Location Hale Barns, Altrincham
Type of project Residential
Client Mount Crescent
Architect GA Studio: Matthew Shanley/David Lambert (Architect/PD)
Structural engineer Booth King Partnership
Quantity surveyor Abacus
Funding Undisclosed
Tender date October 2016
Completion date March 2018
Contract duration 12 months
Gross internal floor area 540m²
Form of contract Design and build
Total cost £1.3 million

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.