Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Work starts on Simon Gill's spooky Gothic extension on edge of Fulham Cemetery

  • Comment

Construction has started on an extension, designed by Simon Gill Architects, to a Gothic Revival building on the edge of Fulham Cemetery, west London 

Plans for the scheme include a ground floor and basement extension to the five-bedroom house, known as The Lodge, which was built in 1865. The extension will contain a swimming pool, bedroom and games room

Simon Gill, director at Simon Gill Architects, said: ‘The juxtaposition of a home for the living situated on a plot of land beside a home for the dead is an interesting challenge.

‘We have made a conscious effort to engage with the context but always with the intent to create new and refurbished spaces that are lively, light and life-affirming.’

View of stairwell

View of stairwell

Source: Simon Gill Architects

Extension to The Lodge, Fulham Cemetary, by Simon Gill Architects (view of stairwell)

Architect’s view

The design responds directly to building’s unusual setting. The new extension sets up a dialogue with the Neogothic cottage, both in its use of contemporary architecture and in the way that new elements permit an altered reading of the old. The moat, extending along one side, suggests a fortified manor house, while the building and gardens as a whole become a set of connected volumes and voids that recall Augustus Pugin’s own house and ideal settlement at The Grange in Ramsgate. A series of interlocking axes creates long views that unite the interior and exterior, and bring together the old and the new.

The extension uses stone matching the existing house and the graves beyond and the cemetery wall. Within the house, the staircase is inspired by the steps to the Chapter House at Wells Cathedral, sweeping downwards in curves between square walls with a rooflight that picks up on the point and curve of Gothic forms.

Pastel plan

Pastel plan

Source: Simon Gill Architects

Extension to The Lodge, Fulham Cemetary, by Simon Gill Architects (pastel plan)

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.