Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Work starts on Neil Dusheiko’s black brick house extension

  • 2 Comments

Construction has begun on this dark brick extension to a Victorian end-of-terrace house in west London, designed by Neil Dusheiko Architects 

The practice behind the 2016 AJ Retrofit Award-winning Brackenbury House describes the 38m² rear addition to the home in a Conservation Area as an ‘elongated module’ which will house a growing family.

According to the architect, dark brick was chosen to ensure the ‘modern insertion was subservient to the host Victorian building’ and to allow the existing building to retain its original character.

Work is expected to be completed later this summer.

Architect’s view

The project has a similar context to our Brackenbury House. The extension sits on a corner of an end of terrace house and is a substantial remodelling and extension to provide accommodation for a family of four.

The rear extension to the property is visible from a side road and the design strategy was to construct the extension out of a beautifully hand-crafted dark brick. It was critical to ensure that the new modern insertion was subservient to the host Victorian building. The long, elongated module draws reference to the materiality of the host building but through using a different colour and brick size, brings a different identity to the original Victorian terrace house, allowing it to retain its original character.

The site’s prominent location, not only as an end terrace house but also within a Conservation Area, meant that the composition and material treatment of the new extension would need to respond particularly sensitively to its context and surrounding area.

Our client’s brief was to provide a new naturally lit living space for their young family to grow, with a study space for them to work at home. The design of the proposal is centred around simplistic volumes, natural light. It will be built from high-quality, hand-crafted materials. The dark brick colour to the exterior of the first-floor study extension draws reference to the tone and richness of the existing weathered side elevation.

The modern open kitchen/ living space is linked to the rear garden through a large stepped aluminium portal with large glazed openings bringing light in and creating a frameless threshold between inside and outside; linking house and garden together.

The hand-made elongated brick is continued internally to the flank wall, in stacked bond, drawing the eye up to a large skylight catching the morning light. Internally, a material palette of natural stone floor tiles, warm elongated brick, bespoke concrete worktop, rich oak flooring and sharp white walls give a contrast to the original time-worn exterior of the existing building.

The material contrast from exterior to interior offers a sense of calm to the domestic space within the building, with a reconfiguration of space adding a new cloakroom at ground floor, family bathroom to the first floor, en-suite to the master bedroom, and an additional bedroom on the second floor. The proportions of the served and servant spaces have an inherit split which is evident within the scale of the larger entertaining and relaxing spaces apposed to the bedrooms and hotel-style en-suite/utility spaces.

Bourderye residence - extension by Neil Dusheiko Architect. Dining area

Extension by Neil Dusheiko Architect. Dining area

Extension by Neil Dusheiko Architect. Dining area

Project Data

Project Black brick house
Address London W6
Total project cost Undisclosed
Location London Borough of Hammersmith and Fulham
Type of project Residential refurbishment and extension
Client Private
Architect Neil Dusheiko Architects
Engineers Fluid Structure
Funding Private
Area Existing house 132m²; new house total floor area 170m²; increase 38m² 

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • Unreal use of natural light and volume

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • While the intention to differentiate the extension from the host building is laudable, the black brick sticks out like a sore thumb in image #2, and in reality is surely a discordant intrusion in the conservation area - but black brick is so fashionable, isn't it?.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.