Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Work starts on Maccreanor Lavington’s Roehampton school refectory

  • Comment

Construction has begun on a 1,925m² refectory for Ibstock Place School in Roehampton designed by Maccreanor Lavington

The AJ100 practice landed the job following an invited contest run by the private co-educational day school for pupils aged between 4 and 18.

The brick and clay tile-clad canteen-style block will sit at the heart of the campus in south-west London. It is due to complete in June 2019.

Maccreanor Lavington project associate Tom Waddicor said: ‘We recognise the vital importance of lunchtimes in supporting pupils’ social and emotional development, providing a time for rest, reflection and camaraderie. Providing an inclusive, calm and comfortable environment for students and staff was integral to the design.

‘We want the refectory to be a celebration of communal life at the school – a dynamic and engaging space that is functional and flexible and which Ibstock Place can enjoy for many years to come’. 

Section maccreanor lavington ibstock place school

Section maccreanor lavington ibstock place school

The architect’s view

The building has been carefully crafted to sit harmoniously at the heart of the school campus. The new refectory will provide a high-quality, enjoyable dining environment with abundant natural light and garden views. The generous floor space increases capacity and supports a diverse multiuse programme.

The building accommodates a full commercial kitchen with specialist pastry room and hospitality annexe. A soft stock brick and plain clay tiles have been chosen to reflect the adjoining landscape and buildings; they are materials which will weather well and age gracefully, supporting a timeless longevity to the building.

The intricate timber roof structure provides both a sense of intimacy and grandeur. Rising to three glazed lanterns, the roof volume supports a simple natural ventilation strategy and defines the uses below.

Ibstock mla  2 (sml)

Ibstock mla 2 (sml)

Project data

Location Roehampton, London
Type of project School refectory and kitchen
Client Ibstock Place School
Architect Maccreanor Lavington
Landscape architect Maccreanor Lavington/Wynne Williams Associates
Planning consultant NTR Planning
Structural engineer engineersHRW (incorporating Jane Wernick Associates)
M&E consultant Max Fordham
Quantity surveyor McBains
Principal designer McBains
Lighting consultant Max Fordham
Main contractor Feltham Construction
Funding Private
Tender date Undisclosed
Start on site February 2018
Completion June 2019
Contract duration 68 Weeks
Gross internal floor area 1,925m²
Form of contract and/or procurement JCT Standard Building Contract (excluding quants) 2016
Total cost Undisclosed

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.