Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Work starts on Liddicoat & Goldhill’s £350k Sussex home

  • Comment

Construction has begun on this house by Liddicoat & Goldhill near Chichester

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

The £350,000 scheme will reconstruct and remodel a cluster of historic farm buildings on the site of a locally-listed hovel - a simple two-roomed agricultural dwelling forming part of farm hamlet.

The oldest parts of the structure have been preserved with features left exposed while five new pitched roof volumes have been added.

Clad in larch and with inset black steel windows, the new additions contrast with the existing historic structures.

The scheme is set to complete later this year.

Cluster House by Liddicoat & Goldhill

Cluster House by Liddicoat & Goldhill

Architect’s view

Centuries of additions and alterations have masked the building’s original form and materiality. The addition of various stable blocks and outbuildings have - largely accidentally - created sunny courtyards and beautiful views out into the flat, arable countryside. Despite the advantages of the site, the pre-existing buildings had no architectural cohesion as a house, and the interiors were poorly-lit and uninviting.

Continuing the theme of exposure of historic features, and the clear delineation between old and new, the design involves addition of five simple, pitched-roof volumes. Clad hermetically in weathering larch, with concealed gutters and inset black steel windows, the new structures are ghosts of the original hovel’s solid stone form. Internally a new poured concrete floor will flow continuously through the old and new spaces, stepping with the natural ground level, while the roofs above reinforce the datum of the original hovel.

The new structures re-create the clients’ favourite features - a sheltered South-facing walled courtyard and the presence of tactile materials. Primary living areas all address the central courtyard, while carefully-composed perforations in the outer walls frame views into the countryside. Further, secondary courtyards are created between volumes containing sleeping, bathing and contemplation spaces.

Cluster House by Liddicoat & Goldhill

Cluster House by Liddicoat & Goldhill

Project data

Location Norton, Chichester, West Sussex
Type of project Refurbishment and new build of historic Hovel dwelling
Client Terry & Cheryl Beard
Architect Liddicoat & Goldhill
Structural engineer Elite Design
Main contractor Self build by Terry Beard
Funding private
Tender date Spring 2015
Start on site date Winter 2016
Completion date Autumn 2016
Contract duration 9 months
Form of contract and/or procurement management contract
Total cost £350,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.