Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We use cookies to personalise your experience; learn more in our Privacy and Cookie Policy. You can opt out of some cookies by adjusting your browser settings; see the cookie policy for details. By using this site, you agree to our use of cookies.

Work starts on Knox Bhavan’s Notting Hill housing

  • Comment

Construction has begun on a 430m² residential project in west London by Knox Bhavan Architects featuring a semi-sunken house and the revamp of a neighbouring five-flat Victorian property 

The home will replace a garage in Aldridge Road sitting behind the existing five-storey end-terrace building in Tavistock Road, which will be given a major overhaul.

According to the practice, the new two-storey 179m² house in the Notting Hill conservation area will be lower than the existing garage, creating a ‘discrete presence, rising only to the height of neighbouring porches’.

The refurbishment of the five flats includes improving the insulation of the building’s outer skin, a roof upgrade, new sash windows and the reduction of thermal bridging.

Simon Knox, senior partner at Knox Bhavan Architects said: ‘Thanks to a committed and imaginative client, the brief for this development outgrew a more modest initial concept to become something that demonstrates how carefully approached sites, however small they may be, have the power and potential to transform a neighbourhood and provide high-quality homes.’

Work is expected to complete this summer.

Floorplan knox bhavan

Floorplan knox bhavan

Ground floor plan - of both new house (right) and existing property (left)

Architect’s view

To preserve the open character of the property, the introduction of the modern element had to be carefully thought through. We sought a relaxed and practical [solution] to blend the scheme into the fabric of the surrounding streetscape.

A link passage not only allows the transition from the new house into the existing structure, but also replicates the spatial rhythm of the surrounding area through its timber-clad exteriors and slight displacement into the back of the house’s front line, thus imitating the spatial and material ‘gaps’, found between semi-detached houses and private passages leading to back gardens.

In addition to an attractive green plot in the front, the development includes a vivid green wall façade to the rear and a sedum roof, which blends with the plots and creates a desirable view for the neighbouring community.

We sought to minimise the development’s carbon footprint by maximising natural daylighting, while also introducing an EV charging point. Overall the property has been equipped with a heat recovering ventilation system and low-energy lamps.

Knox bhavan house plan notting hill

Knox bhavan house plan notting hill

Full section

Project data

Architect Knox Bhavan Architects
Client Woodfield Building Services
Planning consultant Greer Pritchard Planning Consultants
Structural engineer MLM Group
Quantity surveyor PT Projects
Lighting consultant Right of Light Consulting
Main contractor Volute London Limited
Start on site October 2019
Anticipated completion date September 2020
Gross internal floor area proposed flats: 252m²: new house 179m²
Annual CO2 emissions flats designed to Level 3 standards – achieving 25% CO2 reduction; new house designed to Level 5 standards – achieving 100% CO2 reduction
Total cost Undisclosed

 

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.