Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Work starts on Jo Cowen Architects’ largest scheme to date

  • Comment

Construction has started on a 15-storey housing block in Battersea by Jo Cowen Architects, which will be the emerging practice’s largest scheme to date

Dubbed The View, the 39-home scheme close to Battersea Park and the Latchmere Conservation Area in south London is being jointly funded by the practice and up-and-coming developer West Eleven.

The ‘slender lightweight building’ includes luxury flats and a trio of penthouse apartments as well as 30 per cent affordable housing.

The lower three floors will house 1,500m² of serviced office space. The £18million proposals will also replace a Harris Academy sports hall, next to the development, with a new four-court facility shared by the school and the local community.

Practice director Jo Cowen, an associate at Rogers Stirk Harbour + Partners before co-founding the Fulham-based firm four years ago, said: ‘Developments such as this provide the opportunity to create stunning buildings for London and give back to the local community. This mixed-use scheme will offer not only homes but offices, public spaces and even a new sports hall.’

Work is expected to complete in early 2020.

Typical floor plan jo cowen architects the view

Typical floor plan jo cowen architects the view

Typical floor plan

The architect’s view

Taking cues from its surroundings, the 15-storey project will sit comfortably amongst the nearby 10, 13, 21 and 22-storey buildings, offering views across the park towards the City of London. Framed by an external concrete structure, a series of vertical glass and fabric fins on the residential levels will act as a veil, directing views out over London while preventing overlooking.

At the top of the scheme, three landscaped terraces step down and offer a mix of private and communal spaces for the residents.

At its base, a triple-height glazed façade connects the three-storey office facility to the newly formed public realm that opens up the corner site, ensuring the scheme is connected to a vibrant street life.

These offices will be designed as large open-plan areas that can easily be reconfigured as the needs of the occupying companies change over time.

05 jca theview

05 jca theview

Project data

Client - West Eleven
Project Manager – Athene Management LLP
Architect - Jo Cowen architects
Landscape architect - Randle Siddeley
Planning consultant - JLL
Structural engineer - Waterman Structures
M&E consultant - Hulley and Kirkwood
Quantity surveyor - Corrigan Gore and Street
Lighting consultant - Studio 29
Funding – OakNorth
Start on site date – Q2 2018
Completion date – Q1 2020
Contract duration – 24 months
Form of contract and/or procurement - Traditional form of Procurement
Total cost - £18million

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs