Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Work starts on Heatherwick’s Yorkshire Maggie’s centre

  • 2 Comments

Construction has finally started on a new Maggie’s Centre designed by Heatherwick Studio, in the grounds of St James’s University Hospital in Leeds 

The Maggie’s Yorkshire centre will be one of the cancer care charity’s largest so far, and will feature a series of ‘stepped planters’ which will provide both shared and private spaces.

The building was approved in 2015 and originally planned to open in 2017, but is not now expected to complete until early next year (2019). The budget is understood to be around £6 million.

The scheme will be built next to the hospital’s Bexley Wing among a number of multistorey buildings. It will replace a small island of grass within the built-up site.

Practice principal Thomas Heatherwick said: ‘We’re delighted to work with Maggie’s to bring a centre to Yorkshire and to have the opportunity to create a positive environment which will help calm minds and foster a sense of well-being.

‘The building will combine the qualities of a garden with shared and private spaces.’

To complement Heatherwick’s design, the surrounding gardens are being created by award-winning landscape designer Marie-Louise Agius of Balston Agius.

Agius said she intended to create ‘an oasis in the concrete desert’ through planting a woodland of trees and creating planted roof spaces. 

Heatherwick is the latest in a long line of high-profile designers commissioned by Maggie’s. Others who have designed centres for the charity include Norman Foster, Frank Gehry, Richard Rogers, Zaha Hadid and this year’s Jane Drew Prize winner Amanda Levete.

_HEATHERWICK_MAGGIE_INTERIOR_FINAL_PRESS_EDIT__2_

Interior visual of 2015 iteration of the scheme

Interior visual from 2015

The designer’s view

The building’s innovative design consists of a series of contained gardens that will capture the therapeutic effect of plants and contrast with the more formal surrounding hospital buildings. The design will create a warm, informal interior space as well as an inspiring exterior to encourage positivity among centre visitors and passers-by.  

The building will take the form of a collection of stepped planter elements, each holding a piece of garden, bringing the planting into and over the building itself. Shared and private internal spaces will be playfully created between and within the planters.

Heatherwick_maggies_5

Heatherwick_maggies_5

Maggie’s Yorkshire designed by Heatherwick Studio

 

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • I fear Maggie's may be losing their critical faculties, sharing similarities with the appalling Garden Bridge. Throw in some pretty jarring details and future problems with the planting. Architecture is not an exercise in design by CGI.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Phil Parker

    The money squandered on the garden bridge could have bought 10 Maggies Centres....

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.