Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

vPPR wins approval for diagonally split backland homes

  • Comment

Tricky site adepts vPPR have won planning approval for an unusual two-home scheme on a neglected backland plot in Brent, north London

The design features a square block split diagonally in plan, creating a mirrored pair of four-bedroom family homes with a shared entrance and courtyard.

A timescale for the 246m² project off Connaught Road is not yet known.

Axonometric

Axonometric

Architect’s view

The playful geometry of the design – a pure square divided into two triangles with a diagonal party wall – explores ideas of co-living and shared space in a constrained site. This formal arrangement brings a dynamic quality to the internal layout and allows each dwelling to benefit from dual-aspect views, with equal frontage on both sides.

The ground floor of each house is primarily open plan with a double-height triangular void at its heart, flooded with light from triangular skylights overhead. The staircase runs along the diagonal party wall and leads to a first floor walkway, off which the bedrooms and bathrooms are located. The two triangular voids in plan form a conceptual shared square together at the heart of the development. The bedroom roofs project upwards towards the perimeter, drawing the outside in.

The two interlocking volumes form a single object in the garden

Square terraces are cut out of the four corners of the plan, creating pockets of private and shared external space. The site is surrounded by a wall of tall, mature trees which create natural screening to the site. Each brick house is assigned a different grey colour tone, one light and one dark, bringing identity to each. The houses are treated as two interlocking volumes forming a single object in the garden.

Project details

Location Brent, London
Type of project Residential
Client St James Property Developments UK
Architect vPPR Architects
Landscape architect N/A
Planning consultant Line Planning
Structural engineer Michael Baigent Orla Kelly
M&E consultant N/A
Quantity surveyor N/A
Main contractor N/A
Funding Private
Tender date To be confirmed
Start on site date TBC
Completion date TBC
Contract duration TBC
Gross internal floor area 246m²
Form of contract and/or procurement N/A
Total cost TBC

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs