Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Video: Television Centre fly through

  • Comment

A new fly-through has been released showing how the AHMM-led redevelopment of the Television Centre will look

Once completed, the West London development backed by Stanhope will accommodate offices and 950 new homes, including affordable housing. There will also be a 47 bedroom hotel, restaurants, and leisure facilities.

 

The listed buildings, including the ‘doughnut’, Helios statue and fountain, and the front wall with its iconic ‘atomic dots’ will all be preserved and improved.

Alistair Shaw, Stanhope’s Managing Director of Television Centre, says: “We’re creating a vibrant and exciting mixed use development, which builds on the legacy of these iconic buildings. Television Centre will be a new centre of gravity for West London – and a core driver for the regeneration of the wider White City area.”

Construction will start in April this year.

Project overview - who is doing what

  • Plot A - The current ‘Stages 4 and 5’ buildings will be remodelled and refurbished to provide retail, leisure and office space, creating a new hub for businesses housing up to 3,000 people. The listed buildings and the remodelled forecourt, frontage and elevation of Television Centre from Wood Lane will be retained. The Forecourt will be remodelled as a large space predominantly hard landscaped for pedestrians which can be used for filming, farmers markets and occasional concerts.
  • Plot B - The ‘Inner Ring’ of Television Centre will be refurbished by AHMM to provide space for a boutique hotel and a series of residential apartments. Helios Plaza, at the heart of Television Centre will be sensitively remodelled to enhance the setting of the Helios Sculpture and fountain by TB Huxley Jones. A new concentric courtyard will be shared with Plot C (the ‘Crescent’).
  • Plot C – Designed by AHMM, the ‘Crescent’ will accommodate five clusters of dwellings in ‘mansion block’ style buildings looking over Hammersmith Park or the new courtyard. The height of Plot C is kept to a lower level than the height of the ‘Inner Ring’ to give the existing prominence over the new.
  • Plot D – The former Restaurant Block will be a new office building fronting Hammersmith Park designed by Duggan Morris. The intention is that this building will hold the northern frontage facing on to Hammersmith Park, and will respond to the scale of the ‘Crescent’.
  • Plot E – A sequence of family homes to replace the ‘Drama Block’ designed by dRMM. The building tiers down in scale in order to maximise opportunities for sun and daylight to penetrate into the central space.  It also responds to the scale of the neighbouring streets and creates a ‘book end’ frontage to Hammersmith Park, at a similar scale to the new crescent building.
  • Plot F – Two rows of town houses are located to the south of the site around a ‘Village Green’.  These dwellings provide family accommodation with private rear gardens. The scale and form of these buildings aim to complement that of the houses which back onto the site from Frithville Gardens.
  • Plot G – The scheme proposes the demolition of the existing ‘East Tower’ so it can be replaced with ‘a more slender and appropriately’ sited building by AHMM. The footprint of this building is split into two elements which step up in height from the ‘Drama Block’ towards Wood Lane. The tower sits closer to Wood Lane to engage the building with the wider urban context. This provides an urban marker, mirroring that of the masterplan for the extension to Westfield.  This building is curved in plan which responds to the concentric layout of the site also allows the route adjacent to the viaduct to be opened up.
  • Plot H – The building on Plot H replaces the existing Multi Storey Car Park on Wood Lane and is designed by Maccreanor Lavington. The buildings step up from the scale of houses in Macfarlane Road and re-introduces Macfarlane Place as a pedestrian route connecting through the open viaduct arch to the remainder of the masterplan. Plot J - ‘Studios 1-3’ will be refitted as ‘state of the art’ studio space and will continue to be operated by BBC Studios and Post Production (S&PP). The opening up of the site enables the audience and ‘talent’ experience to be greatly enhanced.
  • BBC Worldwide will be housed in a new headquarters in a refurbishment of the ‘Stage 6’building fronting Wood Lane, with the internal works designed by HOK.
  • The new public realm by Gillespies reinvents the existing forecourt and Helios Plaza as attractive public spaces, which gives an address on to Wood Lane and provide a backdrop for varied activities.
  • Comment

Related videos

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.