Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Tonkin Liu wins approval for extension to Grade II*-listed house

  • Comment

London-based Tonkin Liu has won planning approval for an extension to a Grade II*-listed building, creating 12 new apartments, in Brentwood, Essex

Plans for the 897m² scheme in Shenfield Road include demolishing 20th century additions to the historic building, called the Old House, as well as creating six flats on the ground floor and a further six apartments through an extension, dubbed the New House, to the rear.

Regarding the retention of the historic core, part of which dates to the 16th century, Matt Burnett, architectural designer and the project architect at Tonkin Liu, said: ‘The beautiful Georgian detailing of the south façade, the rounded bay, broad masonry fireplaces and original timber framing of the medieval open-hall house are all celebrated.’

Burnett added that there would also be a ‘community space’ on the ground floor, where the public will be ’invited to discover the hidden historical gem’. He described the green-roofed extension as ‘contemporary’ and ‘curved’.

Work is expected to start on site in spring 2018, with a completion date scheduled for 2019. 

1 486 ground floor plan

1 486 ground floor plan

Source: Tonkin Liu

Ground floor plan

Architect’s view

As an exemplar of its time, the New House, like the Old House, proposes what the ideals of its time should be. Within the New House, a community lives in six light-filled apartments, under a green roof that collects the energy of the sun. It places community and a low carbon agenda at the heart of the design. We propose for The New House to be at one with the elements, providing sustainable electricity, water and ventilation in a peaceful, calming environment.

The New House and the Old House share a garden courtyard, enclosed by the new timber building and inspired by the form of the baroque Georgian rounded bay. The rear of the Grade II*-listed Georgian house with its 16th century inner core is restored by demolishing modern extensions and embraced by the curving sloping form of the new sensitive addition. Each of the six new dwellings within the Old House contains a unique historical feature.

Project data 

Location Brentwood, Essex
Type of project Housing (12 new apartments); community space
Client Clockwork Group
Architect Tonkin Liu
Landscape architect Tonkin Liu
Heritage consultant Inkpen-Downie
Structural engineer Rodrigues Associates
Start on site Spring 2018
Completion 2019
Gross internal floor area 897m²
Form of contract Traditional
Budget £2.5 million

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.