Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Tigg + Coll submits plans for 43 flats on ‘challenging’ Tulse Hill site

  • Comment

Tigg + Coll has submitted plans to build a 3,750m² housing block on a ‘challenging’ corner site in Tulse Hill, south London.

Rising to seven storeys, the scheme on the busy crossroads between Norwood Road and Thurlow Park Road will provide 17 affordable homes and 26 homes for market.

The brick-clad development will replace two houses ‘in very poor condition’ and a car wash business. It has been designed around a series of courtyard gardens.

According to the practice, the ‘exposed location presented a number of challenges to overcome, including traffic noise and pollution, requiring careful consideration to mitigate their impact through the selection of robust materials, building form and careful positioning of external amenity space’.

Work is expected to start on site next spring and take 24 months to complete.

Tigg coll norwood

Tigg coll norwood

The architect’s view

Taking inspiration from the neighbouring Victorian villas and terraces, the form of the building is divided into a series of brick bays and protected recessed balconies, rising to seven storeys at the corner of the site. Window openings and fenestration reinterpret traditional proportions, with deep stepped reveals and refined contemporary detailing forming a rich and layered façade to create a contemporary building firmly rooted within its context.

We have used a simple material palette with a series of brick tones across the building which reflect the variety of historical brick types used locally. This is complemented with simple stone detailing to window surrounds and the top floors, as well as folded perforated metal which has been used to form balustrades to balconies, screening to windows and clad service areas – all of which reflect the gentle change in tone and colour as you move around the building.

The internal design of the apartments works with the form of the bays to create generous open-plan living spaces with interconnected external spaces which provide meaningful additional living space in the form of recessed balconies, terraces and private gardens. Floor-to-ceiling glazing has also been used to maximise natural light alongside concealed external blinds and solar shading to provide well-lit comfortable spaces to live in.’

Tigg coll norwood typical floor plan

Tigg coll norwood typical floor plan

Typical floor plan

Project data

Location Norwood Rd, south London
Local authority Lambeth
Type of project Residential
Client Holland Park Estates
Architect Tigg + Coll Architects
Landscape architect Townshend
Planning consultant Iceni projects
Structural engineer Engenuiti
M&E consultant Edward Pearce
Gross internal floor area 3,750m² 

Site plan norwood

Site plan norwood

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs