Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Threefold Architects wins planning for London house extension

  • Comment

Threefold Architects has won approval for the refurbishment and extension of a house in north London

Proposals for the 415m² scheme in Muswell Hill include a two-storey extension at the rear, and the creation of a ‘light-filled’ three-storey stairwell using a glass roof. 

Work is expected to start on site in March next year, with a completion date scheduled for January 2019.

Untitled

Untitled

Source: Threefold Architects

House extension and refurbishment by Threefold Architects (plan)

Project data 

Location Muswell Hill, north London
Type of project Two-storey rear extension, full refurb and reconfiguration
Architect Threefold Architects
Planning consultant Iceni Projects
Structural engineer Heyne Tillett Steel
Quantity surveyor PT projects
Tender date January 2018
Start on site date March 2018
Completion date January 2019
Contract duration 10 months
Gross internal floor area 415m²

Architect’s view 

The existing front façade will be stripped of its current pebble dash and refurbished. A two-storey extension has been added to the rear of the house making a clean, contemporary intervention to the existing stepped massing at the rear. Crisp header course detailing picks up on the red brick banding of the existing property and divides the rear elevations into a composition of brick and glass panels. Internally, spatial drama has been created through the introduction of a bridge over a double-height living space on entrance, a triple-height stair void with glass roof that brings light into the centre of the plan and a double-height dining space at the rear overlooking the garden. The client’s love for mid-century design informed a relatively restrained material palette of natural timber, concrete, cross reeded glass and metal framed elements which reappear throughout the property to form a coherent approach to the internal design. The back garden is reconfigured to allow for a small art studio, hot tub and fire pit with a sunken seating area surrounding it.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs