Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

TateHindle wins planning for new Salvation Army headquarters

  • Comment

TateHindle has won planning permission to create a new headquarters for the Salvation Army in south London

Southwark Council’s approval of the six-storey block at Denmark Hill will allow the charity to consolidate its administrative office and training provision across one location at the William Booth Memorial Training College campus.

After demolishing two existing buildings in the western area of the campus, TateHindle will construct a block ranging from four to six storeys to house the organisation’s UK and Ireland headquarters. These are currently run from buildings two miles to the north at Elephant and Castle.

A section of the site falls within the Camberwell Grove Conservation Area, and a Conservation Area Advisory Group told councillors that the proposals were ‘not contextual, alien to the character of the rest of the campus and quite without art’.

Planning officers said the buildings to be demolished were outside the conservation area, of no value and not worthy of preserving. They added that the replacement block’s massing had been ‘carefully arranged such that it will not dominate the area or cause undue harm to the collegiate character of the complex’.

The practice described its design as ‘simple and unassuming’, saying it was ‘sympathetic to the original masterplan’ and ‘acknowledges the symmetry of the campus’.

The Salvation Army has run training from the Sir Giles Scott-designed training campus in south London – named after the charity’s founder – for 90 years.

Façades are inspired by neighbouring listed buildings and feature a series of tall, multi-brick and stone bays punctuated by brick piers.

Two parallel wings run east-west either side of a full-height central atrium featuring tiered seating to create a large communal area.

Open-plan office space, designed to be flexible and support smart working, is arranged around the atrium to accommodate up to 450 employees and officers. Facilities will also include multifunction rooms, recording studios, an editing suite and a café open to the public.

The building is targeting a BREEAM Excellent rating, with sustainability measures including a mixed-mode ventilation system.

TateHindle director Andrew Tate said: ‘It’s a huge privilege to work with The Salvation Army on the design of its new territorial headquarters. Our vision aims to reflect its core values, with a strong emphasis on wellbeing and sustainability, while also acknowledging its history on the site by completing the symmetry envisaged by Sir Giles Scott’s original masterplan and enhancing the setting of the adjacent listed campus.’

Salvation Army territorial commander Anthony Cotterill added: ‘We appreciate all the hard work and creative thinking TateHindle has put into the design of this new building, which will allow the Salvation Army to deliver, more effectively, our mission as a church and charity to support the most vulnerable people in communities across the UK and Republic of Ireland.’

Work could start on site this autumn and complete by the end of 2021.

7 tatehindle the salvation army thq upper ground floor

Upper ground floor

Upper ground floor

Project data

Location Champion Park, Camberwell, London
Size 5,110m2
Client The Salvation Army
Client’s representative Estate Strategy Group
Architect TateHindle
Pre-construction contractor McLaren
Structural engineer Davies Maguire
M&E services engineer MTT
Sustainability consultant MTT
Quantity surveyor/project manager Randall Simmonds
Drainage consultant Davies Maguire
Acoustic consultant Hann Tucker Associates
Transport consultant RPS
Arboriculture consultant Hallwood Associates
Planning/heritage consultant Lichfields
Landscape architect Townshend Landscape Architects
Community involvement consultant BECG
Fire consultant MLM
Biodiversity / ecology consultant EDP
Right of light consultant eb7
Visuals Picture Plane
Start on site Autumn 2019
Completion Late 2021
Form of contract Design and Build

6 tatehindle thesalvationarmy thq location plan

6 tatehindle thesalvationarmy thq location plan

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs