Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

TAP completes £3.5m Scottish pâté factory

  • Comment

[FIRST LOOK + PROJECT DATA] Taylor Architecture Practice (TAP) had completed this £3.5million overhaul and extension of a food factory in Dumfries and Galloway, Scotland

The scheme by the Edinburgh-based practice provides a new goods-in area, a distribution corridor, additional storage buildings and staff areas at MacLellan Foods’ existing pâté production plant.

A new entrance building links to the existing offices, creating a public frontage to the factory.

The architect’s view

‘The factory production sequence demands a series of independent rooms, held at various temperatures in which the different parts of the storing, preparing, cooking and packaging processes are undertaken. The most technically demanding of these spaces is the new freezer building, where the temperature is held at a constant - 20degC. A double concrete floor slab is separated by 200mm of insulation and a ‘heater mat’ that ensures the subsoil will not freeze, which would cause the potential distortions and cracking of frost heave. Trace heating is fitted around all doors to avoid the seals freezing shut. A mechanically operated racking system slides in rails cast into the top slab, into which forklift trucks load and unload. Within the production areas hygiene standards are rigorously enforced, resulting in the use of seamless internal finishes and details that minimise the risk of bacteria  being harboured.

‘Whereas the majority of the buildings on the site are simple and pragmatic, the client agreed that the entrance building should take on a more expressive form. Clad in inexpensive ‘industrial’ materials it nonetheless has a dynamic and distinctive profile. Where the cranked geometry of the bridge element meets the orthogonal geometry of the reception building large glass panels provide views out to the river.Below this, a load bearing concrete plinth resolves the structural complexities.

‘Glowing reglit panels will greet the night-shift staff. On the ground floor is a reception and waiting area and on the upper level is an exhibition kitchen, where new products are developed and sampled.’

T_A_P_Castle_MacLellan_11

Project data

Location Kirkcudbright, Dumfries & Galloway, Scotland
Type of project factory
Client Castle MacLellan Foods/Kavli
Architect T-A-P
Structural and civil engineer McColl Associates
Quantity surveyor Morham and Brotchie
Principal contractor Esh Border Construction
Started on site January 2014
Completed December 2014
Construction cost £3.5 million

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.