Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Studioshaw's first one-off house approved for north London site

  • 1 Comment

Studioshaw has been granted planning permission for a house on a backland site in Walthamstow, north east London

The 130m² single-storey house, approved by Waltham Forest’s planning committee, will be built on a site near Walthamstow Marshes.

The two-bedroom house, arranged around three small courtyards, is the first new-build house by the London-based practice.

The pitched roofs and the large courtyard next to the living space have been positioned to capture the maximum direct sunlight.

Studioshaw described the project as a low-energy house with renewable energy production provided by an air source heat pump.

The house will feature exposed blockwork and timber.

The brownfield site was purchased at auction with planning consent for a single-storey house with a flat roof. It is part of a two-house development, the other designed by Blee Hallligan Architects. 

APPROVED: Studioshaw's house in Walthamstow

APPROVED: Studioshaw’s house in Walthamstow

Source: Forbes Massie

APPROVED: Studioshaw’s house in Walthamstow

Project data

Location Walthamstow
Type of project Residential 
Client Private 
Architect studioshaw 
Landscape architect studioshaw 
Structural engineer HTS
M&E consultant Harley Haddow 
Quantity surveyor Dave Flower
Gross internal floor area 130m²
Form of contract Undecided
Annual CO2 emissions Unknown 
Total cost Unknown 

Architect’s view

The palette is simple and robust; fair-faced blocks, polished concrete floor, timber panelling, stainless steel kitchen and natural anodised windows and doors. There is no paint or plasterboard. It is a low-energy house with masses of insulation and renewable energy production. There are water saving measures and a sedum roof. 

Planning consent required 50sqm of external space and so on this tight site, the design response was to organise the house around 3 small courtyards. The plan of the house is conceived as two rectangular blockwork boxes which form both the internal and external spaces. These are separated by thin aluminium framed glazing and level thresholds that allow the spaces to be experienced as a single entity. An articulated timber roof sits on top of the blockwork and has been designed to bring sunlight into the spaces throughout the day. We want to pre-fabricate the roof from CLT and crane it in.

The pitched roofs allow clerestory windows which add light, sky views and spatial interest to an otherwise landlocked site. The sun will cast shadows across the floor and walls of the space throughout the day. 

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs