Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Studio Weave completes zinc-clad artist’s studio

  • Comment

Studio Weave has completed this zinc-clad artist’s studio on the Kintyre Peninsula, in western Scotland

Sitting above a Victorian midden - the former depository for dung from the nearby stables - the scheme cantilevers over a brook and is nestled into the rural landscape.

A glazed ‘soffit light’ allows the artist to peer down through the room’s work surface to the flowing water below.

The building is clad in an embossed standing seam zinc system developed specially for the scheme, which draws inspiration from the Palazzo dei Diamanti, Ferrara and Chiesa del Gesu Nuova in Naples.

According to the practice, the studio is the ‘lovechild of native granite and the local buildings’.

Studio_Weave_midden_8295

The architect’s view

The artist has a long connection to the site and much of her practice is associated with peoples’ relation to places, so we have enmeshed the studio with the landscape. The artist’s work often includes themes of tracking changes, focusing on art which leaves marks at once permanent and delicate.

Recalling simultaneously the vernacular agricultural buildings nearby, the granite rocks that punctuate the landscape, and the flourish of the ‘Scottish Baronial’ style, the new studio intends to silently immerse itself in this ancient landscape, only revealing its surreal details on closer inspection: the cantilever which apparently floats over the burn, the uncanny twin gables and the echoed stone mouldings.

The granite rock surrounding the studio is echoed in the rusticated zinc, which reflects Eddie Blake’s ongoing preoccupation with the transmutation of materials.

The studio sits next to Allt ant-Sionnaich, a fast flowing burn. A ‘soffit light’ allows the artist to peer down through the work surface at the flowing water beneath, and the building is filled with the sound of water all year round, from the Atlantic waves, the burn, the rain, and the drizzle.

The rusticated diamond cladding pattern derives from Palazzo dei Diamanti, Ferrara, or Chiesa del Gesu Nuova, Naples, but as at Crichton Castle in Midlothian, it is a dour version of its southern counterparts. Blake is interested in how buildings become vessels for cultural meaning and this pattern evokes the history of a continental influence on Scottish architecture.

Studio_Weave_midden_8014

Project data

Location Argyll and Bute, Scotland
Type of project studio
Architect Studio Weave
Project lead Eddie Blake
Structural engineer Webb Yates
Main contractor Neil Weir
Zinc contractor HL Metals
Zinc fabricator VM Zinc
Completion date July 2015

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.