Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Studio Octopi wins planning for glazed workshop roof extension

  • Comment

Studio Octopi has won planning permission to build a roof extension for furniture designer James Burleigh’s workshop in Brent, north-west London

The London-based practice will create a 125m² single-storey addition to the firm’s existing building. 

The ‘lantern’ extension is clad in translucent glass and will provide a small terrace at first-floor level alongside improved staff facilities.

The glazing extends to replace the first-floor loading doors, which the practice says will improve the design of the internal space, as well as bringing the qualities of the extension to the street.

Burleigh’s workshop is on Steele Road in Park Royal, one of London’s primary industrial areas and its largest area of Strategic Industrial Land (SIL).

Work is expected to start on site in late 2019.

Model

Model

Architect’s view

This design is envisaged as a single-storey ‘lantern’ on top of the existing building. From the street the lantern appears to sit atop of the existing building while from the rear, the new façade continues down the face of the building, changing the external fenestration at first-floor level; tying the old and new together. Similarly to the front the glazing extends to replace the first-floor loading doors, improving the usability of the internal space, as well as bringing the qualities of the extension to the street; making a coherent, singular building.

Responding to the furniture and design ethos of James Burleigh, the proposal has a regular, uniform design which is subtly altered through applied linings. The second-floor extension has a simple, singular cladding system of translucent linear channel glass, creating a uniform surface around the perimeter of the extension. This wrapped cladding is then varied with windows and solid walls to introduce varying levels of transparency and opacity in response to the internal requirements of the ancillary office, display and storage areas.

APPROVED: Studio Octopi's proposals for James Burleigh's studio in Park Royal

 

Project data

Location Park Royal, London 
Type of project Extension and refurbishment
Client James Burleigh
Architect Studio Octopi
Structural engineer Foster Structures
Tender date Q2 2019
Gross internal floor area Existing 420m²; extension 125m² 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs