Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Studio Gil completes extension to John Winter house

  • Comment

Studio Gil has completed the remodelling, renovation and extension of this 1960s John Winter house

Sited in the Primrose Hill’s conservation area, the modernist brick house was originally completed by architect John Winter in the sixties.

The house’s internal spaces have been reconfigured to provide additional living spaces and a terrace on the top floor.

To increase floor space the existing staircase was removed and a new painted marine ply-clad extension housing a steel staircase was added to the building’s exterior.

Studio Gil

The architect’s view

The existing internal spaces of the property were reconfigured to provide private spaces on the lower two floors and additional living space with a terrace overlooking Regent’s Park on the top floor. The existing internal staircase was removed to maximise floor space, and replaced with a new extension that comprised of a new steel staircase over three floors. The new extension, clad in a pattern of white painted Marine Grade Plywood panels, was designed as a vertical circulation ‘tower’ to connect the three floors whilst also adjoining in a sensitive manner to the external brickwork walls of the original building. The vertical extension tower is flooded with natural light.

Throughout the interior a canvas of white plaster walls and ceilings are offset with a selective palette of materials comprising dark timber floors, RAL9006 painted steel and window frames, and where opportunity presented itself, the existing concrete structure of the original building was left exposed. An internal lining sleeve of Russian Birch Plywood was employed on the new tower extension and circulation spaces on the middle floor. Russian Birch Plywood was also used for all the joinery. The internal lining sleeve pattern design was generated using a cutting sheet that would maximise the standard Birch plywood panel size of 1220mm x 2440mm thus minimising waste.

Studio Gil

Project data

Location Primrose Hill, London
Type of project private residential
Client confidential
Architect Studio Gil
Structural engineer BPDM
Main contractor Poldek
Funding private
Gross internal floor area 92m2
Form of contract and/or procurement Bespoke contract 
Total cost confidential

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.