Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Studio Bark reveals £295k timber-clad zero carbon home

  • 1 Comment

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Studio Bark has completed this zero carbon house in Norfolk

The emerging practice’s NPPF paragraph 55 house, which featured on last night’s episode of Grand Designs, is built on greenfield land next to the River Tud in rural Norfolk.

Built from locally-sourced materials, the £295,000 house is clad in Western Red Cedar and includes two timber ‘periscopic’ balconies.

Studio Bark Springfield House

The architect’s view

‘Springfield House sits on virgin land in rural Norfolk, with a southern aspect and a gentle slope towards the valley of the river Tud. The two timber clad periscopic balconies frame the beautiful views to the valley, but also act as fixed passive solar shading, proportioned to respond directly to summer and winter sun angles. This ensures that the hot summer sun is blocked, whereas the cooler winter sun is able to enter into the thermal envelope with very little obstruction.

‘A locally sourced amelanchier tree has been transplanted in front of the southern aspect of the building, and once established will provide additional seasonal solar shading. A high level openable rooflight and a substantial GGBS concrete trombé wall and stair provides for a low impact and season specific passive heating and cooling system.

‘High ceilings and a generous open courtyard ensure that the plan depth is minimised, accompanied with low level openable windows, (positioned to make the most of prevailing winds) efficient occupant controlled natural ventilation is provided.’

Studio Bark Springfield House

Project data

Location Honingham, Norfolk
Type of project house
Client private 
Architect Studio Bark
Structural engineer Canham Consulting Engineers
Main contractor Norfolk Pro Build
Funding private
Tender date January 2013
Start on site date September 2013
Contract duration 32 weeks
Gross internal floor area 179m2
Form of contract or procurement JCT intermediate with contractor’s design
Total cost £229,000
Code for sustainable homes assessor James Livingstone (Nbea)
SAP calculation Alexander Assessments
Annual predicted CO2 emissions net zero carbon
Predicted energy demands -37.59 kWh/m2/year
Specific environmental targets Code for Sustainable Homes Level 6

 

 

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.