Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Students build wilderness observatory

  • Comment

Students at an international architecture summer school have built a timber observatory in the Latvian town of Cēsis

The structure was built in the Pirtsupites Grava Valley as part of the Riga Technical University’s two-week-long international architecture summer school.  

The group of thirteen students worked with the town’s mayor to propose an alternative vision of ‘re-wilding’ the valley, which is currently seen as undefined green space and is costly for the council to maintain.

Students suggested the council stop cutting the grass within a defined zone in the valley allowing a natural wildflower meadow to develop and a biodiversity corridor to be created.

The observatory structure was built as a catalyst for the wildlife plan to provide the opportunity to watch the space develop.

The timber structure houses a room 4.5m above the ground where the walls can be opened up and balanced on counterweights, allowing views out across the valley.

The room is clad in rubber shingles which have been recycled from the nearby local railway. The waste rubber flaps were used as buffers between the rail and the sleepers along the tracks and would otherwise have gone to landfill.

Wilderness observatory

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs