Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Stanton Williams gets go-ahead for Cambridge business school

  • Comment

Stanton Williams has won planning for the £34 million masterplan of Cambridge’s Judge Business School

The first phase of Stanton Williams’ masterplan includes a new four-storey building providing teaching, office, and dining space, while a second phase includes landscaping and further teaching facilities.

The Stirling Prize-winning practice was appointed in 2013 to redevelop the school’s site.

The school has been located within the Grade II-listed Old Addenbrooke’s Hospital for the past 20 years.

The 1860s hospital designed by Matthew Digby Wyatt was first remodelled in the nineties by John Outram when it became the business school’s home, but the building no longer provides enough space.

The project is set to complete in 2017.

Stanton Williams Cambridge Judge Business School

The architect’s view

The strong rhythm of brick buttresses and finer stone columns on the Matthew Digby Wyatt façade set the structural rhythm of the new building, which is expressed internally and externally, whilst the tonal qualities of the nineteenth century brickwork and stone detailing inform its masonry character.

The interiors are marked by a high-quality exposed concrete frame which reflects the solidity of the existing buildings. Elements of the nineteenth century building and 1990s architecture are revealed within the new connective spaces, juxtaposing the different phases of the site’s history to create a striking new architectural sequence.

Internally, the building is designed to promote interaction between staff, students and visitors, creating a series of foyer spaces that allow for casual encounters and informal meetings to take place and provide breakout areas from lectures. These spaces extend the successful social connectivity created in the 1990s remodeling.

Stanton Williams Cambridge Judge Business School

Project data

Location Cambridge
Type of project higher education
Client University of Cambridge
Architect Stanton Williams
Structural engineer AKTII
Project manager Stuart A Johnson Consulting
Project and contract administrator Sweett Group
Cost consultant Gardiner & Theobald
Building services and sustainability consultant Arup
Completion date 2017
Gross internal floor area 4,790m2
Total cost £34 million

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.