Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Squire & Partners wins approval for north London children's hospice

  • Comment

Barnet Council has granted planning permission for a new children’s hospice in the north London borough designed by Squire & Partners

Plans for the 2,200m² hospice in Byng Road include an ‘oak-framed’ hall, multi-faith room, childrens’ bedrooms and family rooms. 

The facility will provide on-site care and support for more than 450 children with life-limiting or life-threatening conditions and their families.

Squire & Partners partner Murray Levinson said the building would ‘positively impact on the lives of children facing immense physical and emotional challenges’.

He added: ‘Our aim is to create an uplifting environment to enrich the experience of those using the building, whether as patients, family members or support workers.’

The scheme is expected to start on site this summer, with completion scheduled for summer 2018. 

Noahs ark childrens hospice squire 09 illustration ground floor plan

Noahs ark childrens hospice squire 09 illustration ground floor plan

Source: Squire and Partners

Ground floor plan

Architect’s view

The design concept developed by eroding a square on each of its four edges to introduce connections with the landscape, evolving a natural plan of a central hall flanked by two protective ‘wings’ in which more private uses are arranged – a section each for therapy/play, children’s bedrooms, family rooms and administration – all benefiting from garden views. A lower ground level contains bereavement suites, a multi-faith room, staff facilities and storage.

At the heart of the building is a light-filled vaulted hall, connecting all four wings and providing a series of flexible social spaces under a timber-framed pitched roof. Each gable end is predominantly glazed to offer a welcoming entrance and draw the landscape into the building.

Externally, the building is organised around the oak-framed hall, a contemporary ‘barn’ space with glazed panels and painted timber fins, and four brick-clad wings with openable timber panels and windows overlooking the gardens, designed with areas for sensory play, contemplation, wild meadow and teens, all connected by a meandering path.

Project data 

Location Byng Road, Barnet, Herts EN5 4NS
Type of project Children’s hospice
Client Noah’s Ark Children’s Hospice
Architect Squire & Partners
Landscape architect Gensler
Planning consultant Jones Lang LaSalle
Structural engineer Ramboll
M&E consultant KUT
Quantity surveyor DBK
Funding Supported by pro bono/at cost support from design/construction team
Start on site date estimated summer 2017
Completion date estimated summer 2018
Contract duration 12 months
Gross internal area 2,200m²

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs