Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

SOUP wins planning for Aldeburgh house

  • 1 Comment

North London-based SOUP Architects has won planning for a new-build home in Aldeburgh, Suffolk 

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

The 380m² scheme will replace an existing two-storey detached house which sat on the corner site on the edge of the Aldeburgh conservation area.

The original house was positioned in the centre of the site and related poorly to the surrounding context of terraced blocks.

The proposed project looks to create a more engaging design that responds to the existing context and site conditions.

The building’s stepped form allows first floor rooms to be dual access providing views to the sea.

The scheme is set to start on site later this year. 

Samphire house by SOUP Architects

Samphire house by SOUP Architects

Architect’s view

The key driver within our design response to the brief has been the aim to create a sense of place. Although the site sits outside the main town centre and the wider Aldeburgh Conservation Area, the location is still rich with urban qualities and connections that the new design looks to embrace. 

The proposals are responsive to its neighbourhood and looks to maximise the opportunities for the owners in a mutually beneficial way. From the distant sea views over the roof tops, reminiscent of a Ben Nicholson drawing, to the open garden spaces around the house that offer something back to the street. 

The height and massing of the proposed house matches that of its neighbours and its modern vernacular is human in scale and proportion.

Samphire house by SOUP Architects

Samphire house by SOUP Architects

Project data

Location Aldeburgh, Suffolk
Type of project house
Architect SOUP Architects
Client private
Structural engineer TBC
Quantity surveyor Baillie Knowles Partnership
Landscape architect TBC
Main contractor TBC
Area 380m²
Procurement JCT Intermediate Building Contract with Contractor Design

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • It would be interesting to see what the original house on the site looked like, because although the architect claims the proposals to be 'a more engaging design that responds to the existing context and site conditions', that 'the location is still rich with urban qualities and connections that the new design looks to embrace' and that 'the height and massing of the proposed house matches those of its neighbours and its modern vernacular is human in scale and proportions'.
    The first two images suggest otherwise (except for the height and massing) and surely this house is alien to its setting, and would be far more comfortable on its own rather than inserted in this townscape.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs