Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Soup Architects unwraps brick-clad Suffolk house

  • Comment

[FIRST LOOK + PLANS + PROJECT DATA] Soup Architects has completed this house in Aldeburgh, Suffolk

The new-build home sits within an area of outstanding natural beauty on the banks of the River Alde.

The emerging outfit has set the house into the sloping site with grey brick walls retaining the landscape and forming the ground floor.

The project won a RIBA East Regional Award.

Source: Stephenson / Bishop with Andy Matthews

The architect’s view

‘The building is set into the banks of the sloped site and accessed via a single-track lane that arrives into a sunken entrance courtyard, offering glimpses of the views beyond. The oak lined entrance space set behind the ground floor pale grey brick façade, is continued through the house to the informal, angular living areas that open out into the expansive marshland landscape to the south.

‘Large, sliding glass doors allow the surrounding landscape to be ever present throughout the house and carefully positioned rooflights allow day/sunlight to fill the spaces throughout the day. The use of naturally finished oak panels, power floated white concrete floors internally is complimented by the continuation of the handmade Petersen bricks from outside and the injection of small amounts of vibrant colour to the kitchen and bathrooms give the project a strong material richness.

The thermal mass of the concrete floors, masonry walls built into the earth bank and highly insulated sedum roofs help to maintain an excellent ambient internal temperature. An integrated MVHR heat recovery system ensures the demand for internal space heating is kept to a minimum and solar water panels on the roof supplement the demand for hot water all year around.

The brief from our client was to create a relaxed contemporary house within a reconsidered, ‘natural’ landscape that blurred the site boundaries to its neighbours and adjoining marshland. The undulating wild turf lawn creates a softened edge to the house into which the black lined pool extends.

SOUP Architects

Project data

Location Aldeburgh, Suffolk
Type new-build private house
Client private
Architect SOUP Architects                                                    
Planning consultant SOUP Architects                                    
Structural engineer BTA Structural Design                                                                              
Quantity surveyor Baillie Knowles Partnership
Landscape design Christine Hatt
Pool design Letts Swimming Pools                              
Lighting consultant Atrium Ltd                                                     
Approved inspector JM Partnership
Building contractor Robert Norman Construction                   
Procurement JCT Intermediate Building Contract with Contractor Design
Gross internal floor area 375m2
Annual CO2 emissions/m² treated floor area 11.94 kgCO2/m2

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.