Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

SO? Architecture unveils ceramic installation at the RA

  • Comment

So? Architecture has completed this installation at the Royal Academy

The installation, commissioned by Turkish Ceramics, responds to the theme of ‘transformation’.

Entitled ‘Unexpected Hill’, the ceramic installation explores how the 2D material can be used to create a 3D public sculpture and its geometric forms are inspired by ceramic patterns found in architecture throughout history.

Sevince Bayrak, co-founder of SO? Architecture, explained: ‘We manipulated a geometrical pattern of triangles to create a 3D form. As an example of using geometry to convert a 2D object into a 3D space, the structural principles of Muqarnas help us create a hill, the highest point of the 3D structure, which will be a tunnel that visitors can pass through.’

The practice saw off competition from three other emerging practices including OS31, Scott Whitby Studio, Bureau de Change to bag the job.

Competition judge Alan Stanton of Stanton Williams Architects, said: ‘Each of the architects’ proposals showed ambition and imagination. We felt that SO? Architecture and Ideas’ proposal was distinctive in that it engaged not only with the Royal Academy’s building but also the surrounding urban fabric.

‘Its intriguing sculptural form will attract passers-by and potentially form a “stage” for events including the Burlington Gardens Festival on 4 July. The multiple geometric forms are an innovative way of exploiting the materiality and special qualities of ceramics.’

Kate Goodwin, head of architecture at the Royal Academy of Arts, added: ‘SO? Architecture and Ideas’ installation is a playful intervention that transforms a currently underutilised space into a much needed place in Mayfair where people can sit and take time out, or explore and come together.

‘Ceramic tiles become form rather than decoration and create a structure which both rises from the ground and sits in dialogue with the 19th century façade of Burlington Gardens. It raises debate about how threshold spaces can be inhabited to enliven the streets.’

It will be in place in the near the Royal Academy’s Burlington Gardens entrance until 20 September.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.