Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Snug wins planning for Milford-on-sea beachhuts

  • Comment

Snug Architects has won the go-ahead for this scheme in Milford-on-Sea to rebuild a row of beach huts destroyed by the Valentine Day storm in February 2014

Developed with engineers Ramboll and backed by New Forest District Council, the £1.2 million project will create 120 new huts beneath a ‘robust and durable’ concrete roof which doubles as a new promenade.

Work is expected to begin this summer and complete in the autumn.

Proposed beach hut by Snug Architects

Proposed beach hut by Snug Architects

Proposed beach hut by Snug Architects

 

The architect’s view

The project began as the replacement of the 120 beach huts damaged or destroyed in the Valentine Day storm of 2014. The need to withstand future storm events required us to work creatively with concrete. Through a public consultation event, attended by over 500 local people, we were able to promote the idea of inhabiting the roof.

The original beach huts blocked views to the beach and sea along much of the promenade. Moving the promenade up onto the roof allows unrestricted views for the public, without compromising the requirements of the beach hut owners. By shifting the beach huts further away from the sea to reduce wave loading we have also been able to increase the area of lower promenade, further reducing tensions between users.

The result is significant added value derived through the engineering constraints; a more robust and more accessible sea front has been delivered within the budget of the replacement beach huts.

Project data

Location Milford-on-sea, Hampshire
Type of project Beach Huts
Client New Forest District Council
Architect Snug Architects
Landscape architect Snug Architects
Planning consultant Snug Architects
Structural engineer Ramboll
M&E consultant N/A
Quantity surveyor Ramboll
Planning supervisor Ramboll
Main contractor TBC
Start on site date Summer 2016
Completion date Autumn 2016
Contract duration 6 months
Gross internal floor area 120 x 5.2m²
Total cost £1,200,000

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.