Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Smith Maloney gets go-ahead for split-level addition to listed Somerset farmhouse

  • Comment

Smith Maloney Architects has won approval for an offset split-level, partially sunken extension to a Grade II-Listed farmhouse in the Somerset village of Westbury Sub Mendip 

According to the Bristol-based practice, the design of the 98m² annex at Ash Tree Farm near Wells design ’draws on Patrick Hodgkinson’s work at the Brunswick Centre’ – the celebrated 1972 Brutalist mixed-use development in Bloomsbury, central London.

The new one-bedroom addition will initially be used as a space for guests however the farmhouse’s owners eventually hope to move into the block with their young family taking occupation of the main house.

The annexe scheme is described as ’discreet and carefully integrated with the context’ with ’a restrained aesthetic’ and is being billed as an ’exemplar of sustainable design’ and will incorporate a ground source heat pump system. The project also includes a biomass and ground source heating systems for the existing farmhouse.

A ’minimal structurally glazed link’ at the east end of the farmhouse will connect the two buildings.

Work is expected to start in March 2020.

3d site section o1 proposed

3D site section - proposed

Architect’s view

We’ve developed a discreet design that is carefully integrated with the existing landscape and building. Although located in rural surroundings the design draws on Patrick Hodgkinson’s work at the Brunswick Centre using offset split levels to create an external terrace on the upper floor. The development will be an exemplar of sustainable design using ground source heat, rainwater harvesting and transparent solar PV rooflights to serve both the new and existing buildings.

The design is integrated into the landscape behind an existing colour-washed rubble stone retaining wall, providing an opportunity for an enclosed courtyard area serving the main farmhouse building, and annexe. A minimal structurally glazed link at the east end of the farmhouse will gently connect the new and old buildings.

The overall desire was to create subtle, but contemporary intervention into a historical context. A restrained aesthetic will be achieved with a slimline window system, articulated by projecting Cor-Ten surrounds that complement the iron oxide rich stonework to the existing house. At first floor level the weathered timber clad concrete retaining walls will blend with the soft landscape behind.

Plan l00

Plan l00

Project data

Location Westbury Sub Mendip, Somerset
Type of project Private residential
Architect Smith Maloney Architects
Landscape architect  LT Studio
Planning consultant Aspect360
Structural engineer DHD Structures
M&E consultant Max Fordham
Quantity surveyor Alium Group
CDM adviser Smith Maloney Architects
Main contractor TBC
Funding Private
Tender date TBC
Start on site May 2020
Completion February 2021
Contract duration TBC
Gross internal floor area 98m²
Form of contract Traditional
Annual CO2 emissions - Low
Total cost TBC

Existing site and buildings (3)

Existing site and buildings (3)

Existing site and buildings

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.