Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Six RIBA East Midlands Awards winners revealed

  • Comment

Van Heyningen and Haward’s project to rehouse Richard III’s remains has been crowned RIBA East Midlands Building of the Year

The scheme at Leicester Cathedral was one of six buildings given a regional gong. The eclectic mix of projects ranges from a beach hut in Sutton on Sea by Jonathan Hendry Architects to a dementia care centre in Derbyshire by Glancy Nicholls Architects.

The other winning buildings were a barn conversion in Castleton by Chiles Evans + Care Architects; the George Green Library at the University of Nottingham by Hopkins Architects; and an extension to a house in Leicester by Stephen George + Partners.

But missing out on an award was Fairhursts Design Group’s laboratory building at the University of Nottingham – an identical £23 million rebuild of a partially completed timber frame structure that burned down during construction in 2014

Josh McCosh, a partner at van Heyningen and Haward Architects, was also announced as RIBA East Midlands Project Architect of the Year Award for his work on the Richard III scheme. Meanwhile, Jonathan Hendry Architects’s Beach Hut won Small Project of the Year.

Regional jury chair, Robert Evans of Evans Vettori Architects, said: ‘Each of the winning schemes demonstrates the great architecture that results from a partnership between a passionate client and a committed, imaginative architect.

’In very different ways, every scheme adds enormously to their locality, and will engage and delight for many years to come.’

All six buildings will now go on to be considered for national honours, with the successful projects revealed in June. The six finalists for the 2017 RIBA Stirling Prize will be drawn from these national winners.

In addition, two RIBA East Midlands Student Awards were also awarded, to Ben Price from Nottingham Trent University for his project Infrastructure for Post-capitalism; and to Sarah Grocock from Leicester School of Architecture at De Montfort University for Slowness, the Kingsbridge Skills Exchange for the Third Age.

Special awards

  • Regional Building of the Year: Leicester Cathedral’s Richard III Project ‘With Dignity and Honour’ by van Heyningen and Haward Architects
  • Sustainability: George Green Library, University of Nottingham by Hopkins Architects
  • Regional Project Architect of the Year: Josh McCosh, partner at van Heyningen and Haward Architects (Leicester Cathedral’s Richard III Project ‘With Dignity and Honour’)
  • Regional Client of the Year: Derbyshire County Council – Meadow View Specialist Dementia Residential Care Centre by Glancy Nicholls Architects
  • Regional Small Project of the Year: Beach Hut by Jonathan Hendry Architects
  • Regional Conservation Award: Artemis Barn, Castleton, by Chiles Evans + Care Architects 

The RIBA East Midlands Awards winners 

Artemis Barn, Castleton by Chiles Evans + Care Architects

Artemis Barn, Castleton by Chiles Evans + Care Architects

Artemis Barn, Castleton by Chiles Evans + Care Architects

Source: Jen Langfield

Artemis Barn, Castleton by Chiles Evans + Care Architects

Citation: This conversion of a group of farm buildings into a single residential house celebrates the existing qualities of the barns, while making bold contemporary insertions. Externally, the historical appearance is largely preserved; material quality is inspired by the barn’s recent agricultural past, with steel left exposed and timber rough-sawn. Oversized smooth concrete elements sit next to rough stone walls and small, warm intimate spaces are juxtaposed with the larger triple-height volume of the original barn.

Beach Hut – Sandilands, Sutton on Sea by Jonathan Hendry Architects

Beach Hut – Sandilands, Sutton on Sea by Jonathan Hendry Architects

Beach Hut – Sandilands, Sutton on Sea by Jonathan Hendry Architects

Beach Hut – Sandilands, Sutton on Sea by Jonathan Hendry Architects

Citation: Sat close to the promenade at Sandilands, a small former public toilet block has been renovated and extended to provide a new beach hut at the end of a row of traditional-style huts. The unique form and identity of the building responds to the quirky characteristics of the existing building and contributes to the tourist seaside character of the area. Three of the façades are clad in vertical timber boarding stained red, while the north-west façade comprises sheets of opaque polycarbonate, allowing light into the chalet while retaining privacy from the passing public.

George Green Library, University of Nottingham by Hopkins Architects

George Green Library, University of Nottingham by Hopkins Architects

George Green Library, University of Nottingham by Hopkins Architects

Source: Martine Hamilton Knight

George Green Library, University of Nottingham by Hopkins Architects

Citation: Named after the Nottingham mathematician and physicist, George Green, the library was designed by Basil Spence in 1961 as part of his ‘Science City’ vision, but no longer met current demand for research and study space. The vision for this comprehensive refurbishment was to make generously sized new spaces, offering more daylight with better connections to the outside - and to add a contemporary extension on the site that Spence had identified. This extension introduces three taller central floors, a curved façade offering extended perimeter desk spaces, and a full height atrium, as well as an additional floor and increased visibility between floors; the number of individual and group learning spaces within the library has been doubled. 

Leicester Cathedral’s Richard III project With Dignity and Honour by van Heyningen and Haward Architects

Leicester Cathedral’s Richard III Project ‘With Dignity and Honour’ by van Heyningen and Haward Architects

Leicester Cathedral’s Richard III Project ‘With Dignity and Honour’ by van Heyningen and Haward Architects

Source: Thom Chesshyre

Leicester Cathedral’s Richard III Project ‘With Dignity and Honour’ by van Heyningen and Haward Architects

Citation: The practice began to work with Leicester Cathedral in 2008, to reorder their Grade-II* listed building to serve contemporary liturgy. Following the identification of Richard III, the chapter asked the practice to integrate his memorial within their masterplan. The project transformed the chancel to create the king’s resting place and to deliver a fundamental reordering objective, relocating the sanctuary from the east end to the heart of the cathedral. Within the new spaces, a tombstone of Swaledale limestone seals the burial vault, over a Kilkenny limestone plinth inlaid with pietradura arms and incised with Richard’s motto and dates.

Meadow View Specialist Dementia Residential Care Centre, Darley Dale, Derbyshire by Glancy Nicholls Architects

Meadow view speciali 1288 phillip riley pressimage 1

Meadow view speciali 1288 phillip riley pressimage 1

Citation: Commissioned by Derbyshire County Council, the Meadow View Care Centre is located in an area of outstanding natural beauty in Derbyshire with stunning vistas over the Darley Dales. Located on a challenging sloping site within a designated green corridor, the building works with the natural topography of the land, with building floor plans that follow the site contours, while wildflower and meadow grass green roofs provide a visual continuity with the surrounding countryside. The use of high-quality local stone gives the facility a sense of presence and scale in keeping with its surroundings and provides a building that staff and residents alike find a pleasant place to work and stay.

Number One Westhill, Leicester by Stephen George + Partners

Number One Westhill, Leicester by Stephen George + Partners

Number One Westhill, Leicester by Stephen George + Partners

Source: Ryan Wicks

Number One Westhill, Leicester by Stephen George + Partners

Citation: A scheme of alterations, as well as a ground-floor extension, to this period property in Leicester to deliver improved family spaces, and a new living area with a better relationship to the garden. The design contains these requirements to the communal level of the ground floor with an expansion conforming to the existing scale, form and style of the property, so as not to compromise the special character of the main house and surrounding area. This approach manifests in the distinct contrast between the solidity of the existing house and the apparent lightness and transparency of the single-storey extension with flat roof, which is constructed with a large proportion of glass wall to the external envelope.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.