Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

SimpsonHaugh wins planning for reworked Manchester scheme

Princess Street by SimpsonHaugh and Partners
  • Comment

SimpsonHaugh and Partners has won the go-ahead for a much-revised scheme to replace an abandoned project on the edge of Manchester’s Gay Village 

ARCHITECT’S VIEW • PROJECT DATA

The practice originally won planning for a heavily-glazed scheme on the site - dubbed the Origin and backed by West Properties - back in 2007.

However the part-built office, residential and hotel development fell victim to the recession and was abandoned the following year leaving just the foundations of the three building blocks and a four-level basement car park completed.

Now working with developer Urban & Civic, SimpsonHaugh has won planning for a reworked 30,000m2 scheme for the canal-side site.

The 14-storey development includes two apartment buildings containing 238 apartments and a hotel building. All three buildings feature shops and restaurants at the ground floor and will sit above an underground car park.

According to the practice, the scheme, which features glazed terracotta cladding, is a ‘contemporary reinterpretation of the Victorian and Edwardian warehouse buildings within the conservation area’.

The scheme is set to start on site later this year and is expected to complete in 2018.

Princess Street by SimpsonHaugh and Partners

Princess Street by SimpsonHaugh and Partners

Architect’s view

All three proposed buildings utilise an expressed, glazed terracotta grid that references the tone and colour of the faience, brick and stone of nearby historic buildings. Within this grid, a composition of full-height glazed panels, glass-faced solid panels and ventilation panels is proposed to echo the fenestration of the warehouses. 

Each building conforms to the alignment of surrounding frontages onto the streets and the Rochdale Canal. At the upper levels, the blocks are set back to relate to the scale of the eaves and ridgelines of adjacent buildings, creating roof terraces for the upper level apartments. The three new blocks enclose a landscaped public garden, with further public realm created on the waterside.

Princess Street by SimpsonHaugh and Partners

Princess Street by SimpsonHaugh and Partners

Project data

Location Princess Street, Manchester
Type of project mixed-use
Architect SimpsonHaugh and Partners
Client Urban & Civic
Landscape architect Landscape Projects
Planning consultant Deloitte Real Estate
Area 30,000m2
Start on site 2016
Completion 2018

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.