Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

SimpsonHaugh and Reiach and Hall reveal plans for Preston uni scheme

  • Comment

SimpsonHaugh and Reiach and Hall have joined forces to work on a new building for the University of Central Lancashire 

The two firms have submitted plans for a new £30 million engineering innovation centre at the Preston-based university.

The scheme will be the first building in the campus’ Allies and Morrison-designed masterplan.

Arranged in two blocks, the plans feature a single-sided atrium which opens out onto a new civic square.

The building, which provides a space for undergraduate students, includes social areas, break-out space, ‘lightweight’ teaching such as computer rooms and specialist teaching spaces.

A covered loggia runs along the length of the elevation and has been designed to draw the public to the front of the building.

The scheme is set to start on site later this year and is expected to complete in 2018.

Engineering Innovation Centre, University of Central Lancashire by SimpsonHaugh and Partners and Reiach and Hall

Engineering Innovation Centre, University of Central Lancashire by SimpsonHaugh and Partners and Reiach and Hall

Architect’s view

The EIC is conceived diagrammatically as two blocks, each running north – south.

Facing New Square (east) the Atrium provides the principal social space and circulation route through the building, along with break-out, social learning space and ‘lightweight’ teaching space, such as computing rooms. Workshops and specialist teaching spaces face west towards Foster Square. 

Accessed directly from the entrance lobby are the Atrium and Technology Showcase & Demonstration Workshops. By elevating these spaces above street level, the activities taking place within become highly visible across New Square creating a showcase for the Engineering Innovation Centre’s work. 

A key concept from early inception was the expression of the building structure, ‘the engineering of the building’, becomes the architecture. Placing the structural frame on the outside of the building projects the structure in front of the veil of the glazed external envelope. Revealing the structure in this way promotes the building itself as an educational tool. 

Engineering Innovation Centre, University of Central Lancashire by SimpsonHaugh and Partners and Reiach and Hall

Engineering Innovation Centre, University of Central Lancashire by SimpsonHaugh and Partners and Reiach and Hall

Project data

Type of project university
Location Preston, Lancashire
Architects SimpsonHaugh and Partners and Reiach and Hall
Civil and structural engineer BDP
M&E engineer BDP
Project manager AA Projects
Cost consultant AA Projects
Cost £30 million
Start on site Autumn 2016
Completion 2018

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.