Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Sandy Rendel finally wins go-ahead for modern villa in rural Sussex

  • Comment

Sandy Rendel Architects has won approval for this 500m² house in the South Downs National Park following a ‘prolonged planning battle’

Described as a ‘modern reinterpretation of a villa rather than a traditional farmhouse’, the £1.2million scheme will replace a 1950s bungalow at Bury Gate Farm, near Pulborough, West Sussex.

According to the Camberwell-based practice, the house will have a two-storey colonnaded south-facing façade creating a ‘’Classical and rhythmical face’ to the wider landscape.

The home will be made from handmade brick and concrete, and work is expected to start on site in November this year. 

The architect’s view

Set on rising ground and against a dense wooded backdrop the site opens up to the south and west, offering expansive views towards the Downs.

The heavy clay soils offer an unproductive landscape and have traditionally encouraged recreational use as landscape parks. With this in mind, the house has been developed to read as a modern reinterpretation of a villa/small country house within a parkland setting rather than a traditional farmhouse. Though more modest in scale it takes cues from local examples such as at Bignor Park and Burton Park and offers a strong formal façade to the primary southern elevation.

The house takes cues from local examples such as at Bignor Park and Burton Park

The loose stepped plan is ordered by a two-storey colonnade providing a Classical and rhythmical face to the wider landscape. The fields to the south, which are also owned by our client, are purposefully drawn into the composition to establish the parkland feel and ground the house within the broader setting.

The simple palette of handmade brickwork, rammed and precast concrete has been chosen to reflect the varied tones and textures of the local sandstones and sit calmly against the backdrop of the woodland behind.

241 materialdetail

241 materialdetail

Project data

Location Bury Gate, near Pulborough, West Sussex, UK
Gross internal area (excluding garage) 500m²
Architect Sandy Rendel Architects
Structural engineer Structure Workshop
Landscape Architect: FFLO
Planning consultant Chris Barker, ECE Planning
Start on site November 2017
Completion date November 2018
Client Private

241 groundfloor plan

241 groundfloor plan

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs