Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Sam Jacob wins planning for Shoreditch pub scheme

  • Comment

Former FAT director Sam Jacob’s new practice has won the green light to redevelop the site of a former pub in Shoreditch, east London 

ARCHITECT’S VIEW 

Sam Jacob Studio’s mixed-use development in the Hoxton Street conservation area retains the façade of the Victorian pub originally on the site while creating ground-floor community facilities with an apartment above.

The four-storey scheme will restore the last remaining piece of what was once a terraced street razed to the ground by bombing during the Second World War.

The new block is expressed as a curved wall punctured by diamond-shaped window openings.

Entrances and a terrace are provided to the community centre through a podium that also provides stepped access to the apartment.

Ivy Street by Sam Jacob Studio

Ivy Street by Sam Jacob Studio

First Floor Plan

Architect’s view

The design’s starting point draws from the particular accidents and contradictions of the site. These are resolved in strong, expressive urban gestures. 

A tower acts as a vertical end to the pub facade, an exaggerated ghostly echo of the old terrace. From here, a curved wall follows the perimeter of the site to form a ground floor podium level with openings to the south side providing a new entrance and terrace for the community centre. The podium also provides a stepped route up to the residential unit, expressed as a step in the curved elevation. 

The curved wall is repeated on top of the podium to form the first and second stories, stepped back and perforated with angular diamond window openings. 

Curved timber-clad additions act as counterpoints to the buildings masonry body, marking the front door, as a cylindrical structure recalling American water towers, as as a roof pavilion opening up to the roof terrace. 

The building is more solid and opaque to the north, but opens up as the curve creeps southward to take advantage of the buildings freestanding open prospect, for sun and elevated views towards the City. 

Internally, the community centre retains the generous ceiling height of the old pub through into its new extension, creating a large open and flexible room that opens onto a south facing terrace. 

Upstairs, the residential unit revolves around the large double-height space formed by the curved facade, creating an open living space.

Ivy Street by Sam Jacob Studio

Ivy Street by Sam Jacob Studio

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs