Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

RSHP breaks ground on €60 million Louvre storage facility

  • Comment

Work has started on site for a conservation and storage facility for the Louvre Lens Museum at Liévin, Pas de Calais, designed by Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP)

The building, which features a grass roof, will provide 9,600m² of storage space, enough to hold about 250,000 works of art, as well as a 1,700m² area for study and conservation. It will also have a 400m² ‘delivery bay’, where artwork from the neighbouring SANAA-designed Louvre Lens Museum will be processed. 

According to the practice, the 20,000m² project is defined by two pairs of concrete walls and will merge with both the landscape and the museum on a sloping site. 

Graham Stirk, senior partner at RSHP and lead designer on the project, said: ’The Louvre-Lens building will blend almost completely into the landscape and marry the sloping form of the terrain. The single storey height of the building will also greatly facilitate the movement of the works.’

The building will be completed in summer 2019, and works will be transferred to the facility throughout the second half of the year.

20171208 premiere pierre 02

20171208 premiere pierre 02

Source: Rogers Stirk Harbour + Partners

 

Architect’s view

This building is designed to last. It is designed to be robust and durable, but also flexible enough to adapt if necessary. The numerous constraints could have been suffocating. But we have used them to our advantage to create a beautiful and dramatic result. 

The simple act of lifting the park over the building has allowed a perfect response to the brief, through the addition of thermal inertia, appropriate volumes, and a fitting response to the building’s setting. The double flank walls allow all the services to be provided from the edges and keep technical areas separate from the works of art inside.

Hamish Crockett, architect, RSHP

10620 n15719

10620 n15719

Source: Rogers Stirk Harbour + Partners

 Project Data

Type of project Conservation and storage facility
Location Liévin, Nord-Pas-de-Calais
Client Musée du Louvre
Architect Rogers Stirk Harbour + Partners
Landscape architect Mutabilis Paysage
Technical consultancy Egis Bâtiment Nord
Environmental consultancy Inddigo
Economist VPEAS
Area 20,000m2
Start on site December 2017
Completion Summer 2018
Funding 51 per cent from Musée du Louvre and 49 per cent from the regional council of Nord-Pas de Calais
Cost €60 million

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs