Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Rising stars reveal north London house extension plans

  • 2 Comments

Architecture for London has won planning for this house extension and refurbishment in Dartmouth Park, north London

According to the emerging practice, which was recently shortlisted for an AJ Retrofit Award, the proposed addition and revamp of the detached Victorian villa will ‘improve its connection to the garden through a new glazed link’.

The 404m2 scheme is due to start on site later this year and is expected to complete in autumn 2016.

The architect’s view

‘A new dining room with oak framed sliding doors leads to a landscaped terrace, and a separate ‘glass box’ evening room with a suspended stove allows uninterrupted garden views. Between these two spaces a sheltered outdoor barbecue area is created. Concrete beams in the extension roof create a horizontal datum, this continues outside to provide shelter for the barbecue area and also forms the pergola toward the site boundary to the south.

‘When viewed from the garden, this continuous horizontal line creates the impression of a unified, wide extension that emphasises the generous 15m garden width.

‘Most of the existing rear elevation of the house is covered by attractive ivy, which unfortunately requires removal due to brick damage. To reintroduce climbing plants in a controlled fashion, the new pergola allows hanging wisteria to grow along the beams, creating dappled shadows in the evening room that will oscillate with the breeze. The new spaces are finished in oak and concrete, and the external Roach Portland Stone cladding features distinctive fossilised shell fragments.’

Architecture for London Dartmouth Park

Project data

Location Dartmouth Park, London
Type of project residential refurbishment and extension
Client private
Architect Architecture For London
Structural engineer Michael Hadi Associates
M&E consultant Westmead Partnership
Quantity surveyor Baker Mallett
Funding private
Start on site date Winter 2015
Completion date Autumn 2016
Gross internal floor area 404m2
Form of contract and/or procurement JCT Intermediate form of contract
Total cost undisclosed
Annual predicted CO2 emissions 34.5 kg/m2

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • "A suspended stove allows uninterrupted garden views".

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Ben Ridley

    Hi Simon, thanks for your comment. It is the the glass box evening room rather than the stove that offers uninterrupted views of the garden.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.