Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Revealed: shortlist for 2017 RIBA East Midlands Awards

  • Comment

A beach hut, a dementia care centre and a project to rebury Richard III’s remains are among the eight schemes in the running for the RIBA East Midlands Awards

Fairhursts Design Group’s laboratory building at the University of Nottingham - an identical £23 million rebuild of a partially completed timber frame structure which burned down during construction in 2014 - also makes the shortlist.

Buildings by Hopkins Architects, Chiles Evans + Care Architects, ID Architecture and Stephen George + Partners complete the list.

RIBA East Midlands chair, Valeria Passetti said: ’The range and diversity of the schemes selected, including two by regionally based practices, is testament to the inspiring architecture that this region has to offer.’

The winning buildings will be announced at an awards ceremony on Thursday 25 May at The Roundhouse, Derby. 

These will be put forward for the RIBA National Awards, with the lucky recipients announced in July. Those collecting national awards will then be considered for the 2017 RIBA Stirling Prize.

The shortlist

Artemis Barn, Castleton by Chiles Evans + Care Architects

Artemis Barn, Castleton by Chiles Evans + Care Architects

Artemis Barn, Castleton by Chiles Evans + Care Architects

Source: Jen Langfield

Artemis Barn, Castleton by Chiles Evans + Care Architects

Citation: This conversion of a group of farm buildings into a single residential house celebrates the existing qualities of the barns, while making bold contemporary insertions. Externally, the historical appearance is largely preserved; material quality is inspired by the barn’s recent agricultural past, with steel left exposed and timber rough-sawn. Oversized smooth concrete elements sit next to rough stone walls and small, warm intimate spaces are juxtaposed with the larger triple-height volume of the original barn.

Beach Hut – Sandilands, Sutton on Sea by Jonathan Hendry Architects

Beach Hut – Sandilands, Sutton on Sea by Jonathan Hendry Architects

Beach Hut – Sandilands, Sutton on Sea by Jonathan Hendry Architects

Beach Hut – Sandilands, Sutton on Sea by Jonathan Hendry Architects

Citation: Sat close to the promenade at Sandilands, a small former public toilet block has been renovated and extended to provide a new beach hut at the end of a row of traditional-style huts. The unique form and identity of the building responds to the quirky characteristics of the existing building and contributes to the tourist seaside character of the area. Three of the façades are clad in vertical timber boarding stained red, while the north-west façade comprises sheets of opaque polycarbonate, allowing light into the chalet while retaining privacy from the passing public.

Blackwood, Humberston by ID Architecture

Blackwood, Humberston by ID Architecture

Blackwood, Humberston by ID Architecture

Source: Andy Haslam

Blackwood, Humberston by ID Architecture

Citation: The sawtooth building on the Wilton Road industrial estate is a striking addition to the area providing a contrast to the vernacular of portal frame sheds and brick storage buildings. Black painted larch cladding wraps the entire building façade and its roof, creating a ventilated rainscreen. Particular care and attention was paid to align each joint to create a seamless effect at the transition between wall and roof. Since its completion, the building has acted as a catalyst for investment and growth of neighbouring units on the estate.

George Green Library, University of Nottingham by Hopkins Architects

George Green Library, University of Nottingham by Hopkins Architects

George Green Library, University of Nottingham by Hopkins Architects

Source: Martine Hamilton Knight

George Green Library, University of Nottingham by Hopkins Architects

Citation: Named after the Nottingham mathematician and physicist, George Green, the library was designed by Basil Spence in 1961 as part of his ‘Science City’ vision, but no longer met current demand for research and study space. The vision for this comprehensive refurbishment was to make generously sized new spaces, offering more daylight with better connections to the outside - and to add a contemporary extension on the site that Spence had identified. This extension introduces three taller central floors, a curved façade offering extended perimeter desk spaces, and a full height atrium, as well as an additional floor and increased visibility between floors; the number of individual and group learning spaces within the library has been doubled. 

Leicester Cathedral’s Richard III project With Dignity and Honour by van Heyningen and Haward Architects

Leicester Cathedral’s Richard III Project ‘With Dignity and Honour’ by van Heyningen and Haward Architects

Leicester Cathedral’s Richard III Project ‘With Dignity and Honour’ by van Heyningen and Haward Architects

Source: Thom Chesshyre

Leicester Cathedral’s Richard III Project ‘With Dignity and Honour’ by van Heyningen and Haward Architects

Citation: The practice began to work with Leicester Cathedral in 2008, to reorder their Grade-II* listed building to serve contemporary liturgy. Following the identification of Richard III, the chapter asked the practice to integrate his memorial within their masterplan. The project transformed the chancel to create the king’s resting place and to deliver a fundamental reordering objective, relocating the sanctuary from the east end to the heart of the cathedral. Within the new spaces, a tombstone of Swaledale limestone seals the burial vault, over a Kilkenny limestone plinth inlaid with pietradura arms and incised with Richard’s motto and dates.

Meadow View Specialist Dementia Residential Care Centre, Darley Dale, Derbyshire by Glancy Nicholls Architects

Meadow view speciali 1288 phillip riley pressimage 1

Meadow view speciali 1288 phillip riley pressimage 1

Citation: Commissioned by Derbyshire County Council, the Meadow View Care Centre is located in an area of outstanding natural beauty in Derbyshire with stunning vistas over the Darley Dales. Located on a challenging sloping site within a designated green corridor, the building works with the natural topography of the land, with building floor plans that follow the site contours, while wildflower and meadow grass green roofs provide a visual continuity with the surrounding countryside. The use of high-quality local stone gives the facility a sense of presence and scale in keeping with its surroundings and provides a building that staff and residents alike find a pleasant place to work and stay.

Number One Westhill, Leicester by Stephen George + Partners

Number One Westhill, Leicester by Stephen George + Partners

Number One Westhill, Leicester by Stephen George + Partners

Source: Ryan Wicks

Number One Westhill, Leicester by Stephen George + Partners

Citation: A scheme of alterations, as well as a ground-floor extension, to this period property in Leicester to deliver improved family spaces, and a new living area with a better relationship to the garden. The design contains these requirements to the communal level of the ground floor with an expansion conforming to the existing scale, form and style of the property, so as not to compromise the special character of the main house and surrounding area. This approach manifests in the distinct contrast between the solidity of the existing house and the apparent lightness and transparency of the single-storey extension with flat roof, which is constructed with a large proportion of glass wall to the external envelope.

The GlaxoSmithKline Carbon Neutral Laboratories for Sustainable Chemistry, Nottingham by Fairhursts Design Group

The GlaxoSmithKline Carbon Neutral Laboratories for Sustainable Chemistry, Nottingham by Fairhursts Design Group

The GlaxoSmithKline Carbon Neutral Laboratories for Sustainable Chemistry, Nottingham by Fairhursts Design Group

Source: Martine Hamilton knight

The GlaxoSmithKline Carbon Neutral Laboratories for Sustainable Chemistry, Nottingham by Fairhursts Design Group

Citation: Sat on a brownfield site at the University of Nottingham’s Jubilee Campus, the laboratories result from a shared vision between GSK and the university. The focus on sustainability is reflected in the building itself, which has achieved BREEAM ‘outstanding’ and LEED ‘platinum’. Of timber frame construction, it features solid timber wall panels, floor slabs and roof deck; the green roof maintains the site biodiversity, incorporating native wildflowers and herbs while reducing rainwater runoff through attenuation. The building contains research laboratories, specialist instrument rooms and teaching laboratory, supported by offices, meeting rooms, outreach space and prep areas. An experiment in its own right, the building is intended to inspire those who work in, visit or observe it, influencing and improving the entire field of sustainable chemistry.

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.