Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Revealed: Preston Bus Station youth centre revised designs

  • 3 Comments

John Puttick Associates has significantly reworked its designs for a new £23 million youth centre at Preston’s Grade II-listed bus station

PROJECT DATA • PLANS • ELEVATION DETAILS • MODELS

The emerging US firm said it had revised its contest-winning concept to make the scheme ‘less complex and more affordable’ and to respond to concerns raised by the Twentieth Century Society and Heritage England.

The New York-based practice saw off competition from Flanagan Lawrence, Letts Wheeler Architects, Preston-based Cassidy + Ashton and Sane Architecture from France to win the high-profile job in August 2015.

The firm’s original concept connected the proposed Youth Zone to the neo-Corbusian concrete landmark designed by BDP. However the new blueprints create a ‘clear distinction’ between the two buildings.

John Puttick Associates’ new scheme also allows the 2,600m2 youth club, which includes sports, arts and performance spaces, to be run independently.

The pavilion-like design features a glazed facade and colonnade which is designed to be ‘dynamic and inviting’.

Practice founder John Puttick said: ‘One of our key objectives has been to design a building maximising available public space in and around the bus station to create a major new square for Preston. This supports the civic quality of the project.

‘It has also been important to respond to the proudly utilitarian quality of Preston Bus Station by designing a new neighbour that shares and celebrates this robustness, just as youth centre used for sport and as a place for creativity should do.’

Clare Price, senior conservation adviser for the Twentieth Century Society, also commented: ’The Twentieth Century Society has been involved in detailed consultations with the design team to ensure a secure future for the listed Preston Bus Station.

’The society commends the careful consideration of the impact of the new Youth Zone on the listed building’

’The society commends the team’s attention to detail in the bus station refurbishment and careful consideration of the impact of the new Youth Zone on the setting of the listed building.’

Jennifer Mein, leader of Lancashire county council, added: ‘Taking time to get the design right now will help this process in the future. It’s important that we develop plans to gain the necessary planning approval and ensure that we deliver this youth zone for our young people and improve the bus station for everyone to use.’

The practice is also working on the refurbishment of the 1969 bus station where it will pare down the interior, return features to their original colour and reintroduce the building’s Helvetica typeface for signage.

More than 125 practices from 16 different countries registered to take part in the original RIBA-run competition for the job.

Among those known to have entered are Hawkins\Brown, SimpsonHaugh, RCKa, Moxon Architects and Turner Prize-winner Assemble.

John Puttick Associates’ winning scheme was also the one chosen by the public and by AJ readers in separate online votes.

More than 4,200 people voted for the design they wanted to win the contest at a two-day exhibition held at the bus station and online through the council’s website. These votes were taken into account by the judges when making their final decision.

The revised designs went on display in an exhibition inside Preston Bus Station today (17 May).

Preston Bus Station

Masterplan

John Puttick Associates' revised design for Preston Bus Station

John Puttick Associates’ revised design for Preston Bus Station

Site plan

John Puttick Associates' revised design for Preston Bus Station

John Puttick Associates’ revised design for Preston Bus Station

Ground floor plan

John Puttick Associates' revised design for Preston Bus Station

John Puttick Associates’ revised design for Preston Bus Station

First floor plan

John Puttick Associates' revised design for Preston Bus Station

John Puttick Associates’ revised design for Preston Bus Station

Roof plan

John Puttick Associates' revised design for Preston Bus Station

John Puttick Associates’ revised design for Preston Bus Station

Elevation details

John Puttick Associates' revised design for Preston Bus Station

John Puttick Associates’ revised design for Preston Bus Station

John Puttick Associates' revised design for Preston Bus Station

John Puttick Associates’ revised design for Preston Bus Station

Model

John Puttick Associates' revised design for Preston Bus Station

John Puttick Associates’ revised design for Preston Bus Station

Project data

Type of project youth centre
Location Preston, Lancashire
Client Lancashire County Council
Youth centre operator OnSide
Landscape design Lancashire County Council Highways Department
Structural engineer EngineersHRW
Environmental engineer Skelly & Couch
Acoustic engineer Charcoalblue
Planning consultant Cassidy & Ashton
Fire engineering and inclusive design Buro Happold
Area 2,600m2

 

  • 3 Comments

Readers' comments (3)

  • Had all competing teams been given the opportunity to work closely with what I've no doubt is an amazing youth organisation, as well as the time and a fee to develop proposals, not to mention an extra £10m budget, I have no doubt they would also have improved their schemes significantly. . . and many from a more successful starting point!

    That said I do wish the team all the best and encourage them to work as closely as possible with local young people.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • should the competition's failure to identify the real credible design and solution that response and meet the surrounding context building in first place .............!!

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Working with a challenging complex design brief made this a great open competition. But what made it special was the link and integration of the listed bus station and car park. Now that the eminently sensible decision has been taken to separate the two, the challenge is reduced but the outcome far better. If the organisers had written a more open brief then others could have come up with better solutions. The other key aspect of the brief was the short life for the building. Dismantling and relocating it may now possibly be easier, let's hope so.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs