Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Re-Format bags planning for five-home rural housing scheme

  • Comment

Re-Format Architects has won planning for a housing scheme in Long Sutton, Hampshire

The ‘unique’ development of five homes, named Big Meadow, is located on a field in the conservation area of Long Sutton village in Hampshire.

Each 375m2 timber-clad house has been set down within the landscape by one storey, and the remainder of the field will be gifted to the area to create a new village green.

Councillors at the committee meeting said: ‘Modern design is needed in historic settings to continue the chronological grain and tapestry of the village so that it is not held in time’.

Work is set to being on the scheme next year and the housing development is due to complete in spring 2017.

Re_format_Big_Meadow

The architect’s view

The houses are set on a gentle arc into the field, with differing floating timber boarding species and detailing giving each dwelling a different character.

The landscape has been key to setting the buildings into their unique context, with the edge condition of the development softened to flow into a new meadow parkland which will become a new public space for the village which currently lacks its own village green.

The carved, tiered landscape, designed by award winning garden designer Ann Marie Powell, flows through the houses so that setting them into the landscape still creates light filled homes.

Re_format_Big_Meadow_4

Project data

Location Long Sutton, Hampshire
Type of project residential
Client Raw Element
Architect Re-Format
Landscape designer Ann Marie Powell
Planning consultant Bell Cornwell
Funding developer funding
Start on site date Spring 2016
Completion date Spring 2017
Contract duration approximately 15 months
Gross internal floor area 375m² per dwelling
Total cost undisclosed

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.