Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

RA Studio drops stair 'sculpture' into £250k home revamp

  • 1 Comment

RA Studio has unwrapped this £250,000 renovation of a three-storey family home in north London

The 200m² project, which has ‘completely redesigned’ the interior of the house in Islington, features a steel stair ‘sculpture’ painted bright blue.

The stair runs from the basement floor to the first floor and incorporates shelving and storage.

The ground floor is open plan and spills out into the garden, the space contains a combined living space, dining area and kitchen. The basement level includes a master bedroom, bathroom and dressing room. The upper floor includes two more bedrooms and a bathroom.

The changing room on the basement level recieves light through glass panels set into the floorslab and the architect has used coloured tiles and lacquered veneers to give each aspace a unique character.

According to the London-based practice, all of the work had to comply with an existing planning consent secured by a previous firm.

Architect’s View

Rashid Ali - Founder, RA Studio

‘The key idea of the proposal is to create an open plan ground floor, containing living room, study and a kitchen and dining area. Sitting in the centre, and running through the house from basement to first floor is a steel ‘sculpture’ that forms the stairs.

‘It sits on the ground floor as a separate element and is wrapped with shelving towards the study and fins that penetrate the ceiling towards the first floor.

This colourful screen gives the ‘sculpture’ a distinctive character of its own, while maintaining a degree of visual permeability between the dining area and the living space. The emphasis or drama of the project is very much about the stairs; both in form and colour. We produced numerous of images and models of the stairs in different colours and sometimes with combined colours to see how it would look against the simpler background colours. Ultimately the single bold blue accentuated the monolithic form presence of the stairs.’

RA STUDIO Fin House


Project Data

Architects: RA Projects
Location: Islington - London
Type Of Project: Residential
Structural Engineers: Barnard & Associates Ltd
Project Architect: Rashid Ali
Design Team: Rashid Ali, Ahmed Salah
Tender date: November 2013
Start on site date: April 2015
Contract duration: 17 Months
Gross internal floor area: 200m²
Total cost: £250,000

 

  • 1 Comment

Readers' comments (1)

  • Strip lighting? How dehumanising. What's the betting the owners have sneaked in some IKEA standard lamps.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.