Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Quinn Architects redesigns ‘windy’ Barbican tower conservatory

  • 2 Comments

Work is set to start on Quinn Architects’ redesign of a ‘windy’ conservatory at the top of the Barbican’s Cromwell tower

The City of London gave permission last November for the changes to the penthouse apartment, which spans the 39th and 40th floors of the Grade II-listed Brutalist tower designed by Chamberlin, Powell and Bon and built in 1973. 

London-based Quinn Architects said that, despite the terrace’s ‘expansive views’ and abundant natural light, it was barely used because of its exposed position and rotten timber framing.

‘It is a cold and uncomfortably windy place to be and only receives direct sunlight during mid-summer,’ the practice said. 

It added that the original design of the terrace’s drainage was ‘flawed’, causing water ingress that threatens to damage the historic fabric of the 45-year-old building.

City of London planners decided the extension would not alter the distinctive silhouette of Cromwell Tower other than removing ‘unsightly’ key clamp railings which would be a positive enhancement.

‘As such the proposed extension and alterations would not have a detrimental impact on the character and special architectural or historic interest of the Barbican Estate,’ the planning report said.

Quinn Architects said the extension was an ‘important milestone in the history of the iconic site’ as it is the first time permission has been granted for this type of scheme. 

But planners pointed out the scheme was a ‘unique situation’ because of its location and the need to protect the structure from water damage, and would not be possible in other areas of the Barbican Estate.

  • 2 Comments

Readers' comments (2)

  • As ever, but especially in this case given the address and flat number are impossible to discern, a link to the CoL application would help.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • And how about an 'as existing' drawing - without this it's impossible to make sense of the changes.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs