Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Project Orange completes 'traditional' home in Suffolk

  • Comment

Work has completed on this new 450m² home, designed by Project Orange, next to a medieval church in Bury St Edmunds

Replacing an existing 1970s house, this three-storey home largely keeps to the original site plan but doubles the available space. The design intends to ‘allow an intimate relationship with the stream, and respects the setting of the adjacent medieval parish church’.

The new house has a structured but informal composition echoing the form of a traditional Suffolk hall house, with a central double-height hall and two large cross wings. The steel-framed house with loadbearing brick walls was completed in 15 months.

On the ground floor the architect has provided a sitting room, study, music room, kitchen and dining room. On the first floor are five en-suite bedrooms. Above this, on the second floor, beneath the roof eaves, is an open-plan play area.

The house’s landscape setting and garden design have been developed in collaboration with Janey Auchincloss Designs.

Project Orange - West Stow Lodge

Architect’s View

Christopher Ash, Project Orange

‘We wanted to explore a traditional form with an almost romantic silhouette to heighten the picturesqueness of its setting while making a house that was nevertheless quietly of its time. The initial impression of the exterior is of pitched roofs and chimneys. However, a study of the detail betrays something more modern – a more abstract compositional play with recess and projection, shadow and light, horizontal and vertical emphasis.

The house has a traditional form with an almost romantic silhouette

‘The inside of the house is intended to be an honest expression of the outside, with the interior materials echoing those used for the exterior: the oak detailing of the windows continues in the detailed language of the interior joinery; the brickwork of the chimneys are exposed internally; and the double height cross wing and vaulted principle bedrooms give an impression of the external form.

Both the interior and exterior of the house rely on a very limited palette of materials – render, brick, concrete, oak, bronze and painted grooved paneling. These are all detailed in a contemporary way using shadow gaps and avoiding applied details. This controlled approach married with a flowing spatial configuration and large areas of glazing gives the interior of the house a strong contemporary quality.’

 


Project Data

Architect Project Orange
Location West Stow, Bury St Edmunds, Suffolk, UK
Type of project: new dwelling
Structural engineer Richard Jackson
Project architect Christopher Ash
Design team Ian Ritson, Will Jefferies
Client Private
Funding Private
Tender date January 2013
Start on site date April 2013
Contract duration 15 months
Gross internal floor are: 450m²
Form of contract and/or procurement JCT Intermediate contract with contractor design (ICD)
Main contracto: Robert Norman Construction
Selected subcontractors and suppliers
Brick work - Cottrell Brickwork
External render - R&B Plastering
Window Joinery - Monarch Joinery
Electrical sub-contractor: Peter King Electrical
Mechanical sub-contractor - Anglia Energy Services
Polished concrete floor - Steyson Granolithic Construction
Roof covering - Lodge Roofing
Annual co2 emissions:11.57 tonnes

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.