Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

PLP unveils plans for Chinese mega-tower

  • Comment

AJ100 big hitter PLP has revealed plans for this super-high rise scheme in China’s Pearl River Delta featuring a 124 storey, stacked-slab centrepiece

The project in Shenzhen includes a pair of towers - the taller 595m-high block dubbed the Nexus -  a performing arts complex and lower units housing shops and entertainment spaces.

The Nexus office tower features three interlocking volumes: a lower 44-storey element ’responding’ directly to the Lizhi Park; a middle slab rising to 83 floors orientated to the Luohu area; and the upper component which will also house a hotel.

It is understood the scheme was drawn up as part of a competition and that a winner has yet to be announced.

The architect’s view - designing the Nexus tower

The starting point for the building is the search for an alternative to the high-rise point tower typology where a large central core is surrounded by usable space. In these kinds of buildings, the usual rich mix of internal spatial qualities: flexibility, views, and vertical movement are sacrificed to create an economy of scale of uniformly repeated floors with only minor variations in geometry in order to sculpt an external shape.

Consequently the experience of inhabitation and circulation is far from memorable since the qualities of the enclosed space are monotonous.

To confront this tendency Nexus starts by looking at how architecture is occupied and lived from within, favouring the users who daily inhabit the structure. If the aim is to create a series of spaces that offer flexible conditions capable of responding to the needs of each tenant – rather than adapting office practices to the constraints of an inflexible floorplan – then the relation between core and building needs to be reformulated.

The best working environments usually have bar or slab configurations. This layout minimises the need for artificial lighting and cooling, emphasising instead visual and spatial connections to the surroundings. Moreover, with vertical circulation located on the perimeter, they are endlessly flexible, allowing different configurations, with open spaces of several storeys high, and vertical circulation located on the perimeter.

Major site section - PLP in Shenzhen. Nexus tower shown right

Major site section - PLP in Shenzhen. Nexus tower shown right

Major site section - PLP in Shenzhen. Nexus tower shown right

However, the direct transposition of a slab building into a super-high-rise is not possible. A slab building extruded at such heights will not be able to resist lateral loads. Lifting requirements will also occupy a large portion of the bar. And if the building is widened to accommodate all these requirements then it no longer confers the benefits of the type – it becomes too wide.

Yet if the building leaves away the idea of a single object and instead breaks down into several volumes of the same family, combined to create a solution similar to an outrigger or a tripod, then these problems are eliminated.

The core remains at the centre of the overall composition

The core remains at the centre of the overall composition, securing structural stability, and the usable space of each component is liberated to the outside, in a centrifugal manner. This not only takes advantage of the positive qualities of the slab typology, but also establishes diverse architectural and urban relations, closer to a vertical city rather than to a traditional skyscraper.

The building is articulated through three components of different height, organised according to different points of reference. The lower volume, of 44 storeys, responds directly to the Lizhi Park; the middle one is raised to 83 floors and is orientated to the Luohu area; and the upper component, with a total of 124 storeys, constitutes an urban unity. Arranged together, the three parts form a propeller-like configuration with three equidistant axes, non-hierarchical in plan. This tripartite configuration assumes a dynamic and pivotal role that is not only appropriate for its location – between Shennan and Hongling roads, one of the most important junctions of the city – but also ideal for a landmark commensurate in importance and clarity with this prestigious Luohu location.

The proposed footprints echo the current 30-storey Jindu buildings built in 1988. The mobilisation, clustering and reorganisation of the same footprint organization acknowledge this historical structure as a point of transformation for the city – the birthplace of modern metropolitan architecture and urban space.

The sense of development and growth is marked by the increasing height of the volumes. As a prominent feature of the skyline, Nexus acts as a location reference, establishing territorial relations with the neighbouring districts. Different to an extruded tower, the perception of the proposed silhouette changes depending on the position of the viewer – the dwellers of the Futian zone will have a different reading and appreciation of the building from those who live in the Longgang or Yantian areas. This is particularly important here, as opposed to Beijing, Shanghai or any other traditionally established city in China, due to its multi-nodal layout. In this manner, the landmark not only defines a centre among many others, but gives distinct identities to other parts of the city.

The Nexus building is primarily dedicated to office use. Additionally, it has a retail podium of 8 storeys, and a 14 storey signature hotel at the top.

Because of its height, the vertical transport relies on shuttle lifts operating in a way similar to a metro system – not on demand but on determined frequent schedule.

These lifts stop at two intermediate transfer levels - treated in the project as very special public destinations.

These levels, clearly legible from the outside during day at night, feature double height spaces, acting as elevated urban streets. They accommodate retail and amenity services as well as rest and contemplation areas, reducing the need of the occupiers to return to ground level. These facilities are open to the public, extending and bending upwards the horizontal streets into a vertical zone of circulation.

As the transfer levels coincide with the tops of the two intermediate wings, an important feature of these levels is the access to the roof gardens located on their tops. Working together with the retail functions, these gardens in the sky will themselves constitute another public attraction for the public and amenity for the building’s tenants.

From these levels vertical circulation moves to the outer perimeter of the building, facilitated through panoramic double-decker lifts. In this way the building users are constantly exposed to the metropolitan spectacle of the surrounding city through lifts that operate as mobile observation decks.

PLP's Nexus tower in Shenzhen, China

PLP’s Nexus tower in Shenzhen, China

Floor plan

Immediately above the transfer floors, two levels of incubator space are accessed via escalators. These areas have internal atria, visually connected to the levels below and borrowing from their energy and dynamism. They house small-scale offices, ideal for emerging businesses that rely on interaction and public exposure as well as on the ample meeting spaces centrally located at each level.

At the opposite end of the panoramic lifts, at the end of each bar, space for non-standard office is allocated. Through a series of independent and free standing boxes various uses can be accommodated, such as amenity and recreation facilities, conference and meeting room, hot-desking, workshops. The boxes cluster in quintuple height spaces, offering fantastic views out to the city. From outside they form legible ‘villages in the sky’ giving identity to the tenants within. In single tenant as well as in multi-tenant environments these spaces make for ideal creative hubs, merging different types of circulation and content.

 A single tenant occupying several floors could use the ramps and bridges that connect these boxes to move from floor to floor without relying on lifts. In this scenario the boxes could be used as amenity spaces, operating also as social hubs within the floorplates. In multi-tenant environments these spaces could accommodate meeting rooms which can be booked by various tenants, thereby lessening the need to provide these spaces within their individual floorplate.

This configuration promotes rhythms of occupations that are more typical in mid-rise buildings but unlikely to be found in traditional high-rise buildings.

The proposal, with a total building height at 595m, is formed by three wings with different heights. The structure works as an outrigger, that is, a centrally located gravity core supported laterally by three perimeter cores that provide stability. The central and perimeter cores are coupled together via trusses located at the MEP/refuge floors. All the corewalls and the columns would act together to transmit the gravity load to the foundation.

With the structural elements putting at the outermost locations of the tower, the structural system becomes more effective and efficient in resisting the lateral wind and seismic loading. 

 

  • Comment

Related files

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.