Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Planning approval for NEX's long-awaited Cadogan pavilion

  • Comment

NEX Architecture has won planning for its much-anticipated £2 million café for Duke of York Square in London’s King’s Road

The London-based practice saw off Architecture 00, Carmody Groarke, Duggan Morris, TaylorSnell and Pernilla Ohrstedt to win the Malcolm Reading Consultants-organised competition nearly four years ago (see NEX wins Cadogan café contest).

The café in the Duke of York Square will be the first in the UK with a glass façade which descnds into the basement below, opening up the ground floor onto the square.

Backed by landowner Cadogan Estates, the proposed pavilion will feature a precast concrete exposed structure ‘crafted off site’. Original plans to clad the building in tiles were dropped as the designs developed.

The building includes a circular roof terrace open to the public, which overlooks the running track famed as Roger Banister’s training ground for his four-minute mile attempt.

Speaking about the project earlier this year, Alan Dempsey, director at NEX Architecture, said: ‘Our approach ensures that the new café resonates with the architectural heritage of the site, while providing a contemporary space that has flexibility for year-round use.

‘It provides a new perspective on the square for watching the world go by, while at the same time providing shelter.

’When the glass façade is lowered during warm weather, it will feel as one with the surrounding area, merging holistically with the existing space to create a large al fresco seating area.’

Construction is expected to start this autumn and to complete by late summer 2017.

Nex's original 2012 design for the pavilion in Cadogan Square

Nex’s original 2012 design for the pavilion in Cadogan Square

Initial concept with tiled facade (2012 competition-winning scheme)

 

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.