Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Pitman Tozer wins planning for ‘jewel-like’ Kensington mews house

  • Comment

Pitman Tozer Architects has won the go-ahead to build a bronze-clad, end-of-terrace mews house in Kensington, west London, described by the practice as a ‘jewel-like bookend’

Kensington and Chelsea Council approved the scheme in the Ladbroke Conservation Area, which will replace a 1960s house on a ‘constrained’ 98m² plot in Boyne Terrace Mews, despite the application receiving a number of objections.

One neighbour claimed that the ‘very large dormers’ would ‘create unwanted visual mass’ while another feared the ‘overall bulk of the structure … and its excessive height [would] leave a wholly oppressive feel’.

But according to the practice, the 224m² home with its vertical bronze panelling has been ‘intelligently’ designed to ‘reduce [the] impact on the neighbouring properties and enhance the character of the mews’.

Director Luke Tozer said: ‘Bronze Mews House has provided us with the opportunity to work with an existing client on the design of a high-quality new family house at the end of a mews in Kensington and Chelsea. More than that, it’s given us the chance to craft and hone a beautiful contemporary home.’

Work is expected to start on site next year.

Model 8

Model 8

The architect’s view

The new-build house replaces a 1960s end-of-terrace mews house. It has been intelligently designed in close consultation with the Royal Borough of Kensington and Chelsea to maximise space on the constrained 98m² plot, while reducing impact on the neighbouring properties and enhancing the character of the mews.

The new house is characterised by bronze panelling, frameless glazing and fastidious detailing, which results in a jewel-like bookend to the terrace.

The vertical bronze panelling, which sits on a plinth of brick, encases the front, gable and rear elevations and cloaks the pitched roof. Dormers appear as flush framed protrusions in the roof, finished in anthracite grey powder-coated aluminium. Fixed panels on the lower windows and garage doors will be perforated with a pattern to be designed in collaboration with a local artist. They have the dual purpose of bringing light and ventilation into the house while also providing solar shading.

The front elevation is enlivened by a projecting bay window and the rear elevation by the balustrade of a first-floor terrace and stair finished in the same anthracite grey.

Inside, a single-storey basement creates valuable floor space, and daylight is brought into the property through floor-to-ceiling glazing on the rear façade and a discrete roof light positioned over the stair. 

Section

Section

Project data

Location 12 Boyne Terrace Mews, London W11 3LR
Client Private
Gross internal area 224m²
Architect Pitman Tozer Architects
Date of appointment October 2016
Start on site 2018
Structural engineers Constant Structural Design
M&E engineering Thurgood Design
Quantity surveyor Andrew Ohl Associates

Site plan

Site plan

  • Comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.

Related Jobs

AJ Jobs