Unsupported browser

For a better experience please update your browser to its latest version.

Your browser appears to have cookies disabled. For the best experience of this website, please enable cookies in your browser

We'll assume we have your consent to use cookies, for example so you won't need to log in each time you visit our site.
Learn more

Piers Taylor wins planning for Croydon Passivhaus

  • 3 Comments

Piers Taylor’s practice Invisible Studio has won planning for a new Passivhaus home in Croydon after an 18 month-long planning battle

Proposals for the plot in Heathhurst Road were withdrawn and amended twice before Croydon Council approved the two-bedroom house at the final third attempt last week (23 April).

The 140m² scheme, which sits on an infill site in a residential street, features a large open-plan kitchen/living space with a sitting room and office on the floor above.

The three-storey house will be constructed from cross-laminated timber with a brick skin and will have a ‘sculptural’ folded metal roof.

The architect’s view

‘As a practice, we don’t take on many houses now- wanting to focus on larger publicly funded projects where the consequences of architecture can be widely felt. Occasionally, we will take on a private house if there is a wider challenge to be had. Here, on an infill site on a residential street that has previously had a number of rejections there are a number of design challenges – how to bridge two disparate houses that have little in common and no shared urban ambitions, for example.

‘In addition, there is a stated desire by the client to create a passively efficient building that conforms to Passivhaus standards. The site is far more interesting than a conventional infill – it sits up against a pedestrian route that runs alongside it and joins two residential streets.’

Piers Taylor Passivhaus

Project data

Location Croydon, Surrey
Type of project House
Client Private
Architect Invisible Studio
Gross internal floor area 140m2
Total cost private
Specific environmental target Passivhaus

  • 3 Comments

Readers' comments (3)

  • An ingenious design for an 'interesting' site - but why, oh why, such a dark brick skin - 'dark' seems to have become the signature feature of so much contemporary work.

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Robert - AS black appears to have caused some concern any ideas as to a different colour

    James12345

    Unsuitable or offensive? Report this comment

  • Looks like a very interesting infill. Nice design.

    I am interested about the high level of west facing glazing. How was this offset in the PHPP calculation to avoid the overheating issues as there appears to be no shading to prevent it.

    James Galpin

    Unsuitable or offensive? Report this comment

Have your say

You must sign in to make a comment

Please remember that the submission of any material is governed by our Terms and Conditions and by submitting material you confirm your agreement to these Terms and Conditions.

Links may be included in your comments but HTML is not permitted.